Когато миналата седмица ръководителят на Европейския съюз Урсула фон дер

...
Когато миналата седмица ръководителят на Европейския съюз Урсула фон дер
Коментари Харесай

Обединеното кралство изпитва недостиг на зеленчуци: Как се случи това?

Когато предходната седмица ръководителят на Европейския съюз Урсула фон дер Лайен посети Англия , някои консуматори се пошегуваха в обществените мрежи с думите:

Можете ли да ни донесете малко домати? “

През последните две седмици хората, живеещи в Обединеното кралство , са принудени да лимитират главните артикули за салата като домати и краставици поради дефицита на пресни зеленчуци , които страната изпитва.

Рафтовете с пресни артикули в доста магазини са опразнени , а множеството огромни супермаркети оповестиха, че постановат ограничавания за това какъв брой салати или чушки могат да си купят клиентите. Властите упрекват за казуса неприятното време в Испания и Северна Африка и настояват, че дефицитът може да продължи до един месец .

Много жители обаче побързаха да отбележат, че други европейски страни наподобява не страдат от същите проблеми, което накара някои да се запитат дали това не е в следствие от отделянето на Обединеното кралство от Европейския съюз /ЕС/. Британското държавно управление отхвърли догатката, че Брекзит е повода за това . Местните поданици показват мощно неодобрение , а думите на министърката на околната среда Тереза Кофи , че потребителите би трябвало да „ ценят “ английското произвеждане и да ядат повече ряпа вместо вносни храни, станаха обект на насмешки .

Експертите настояват, че Брекзит евентуално е изиграл известна роля за дефицита на храни на Острова, само че съгласно тях по-сложният набор от фактори , в това число изменението на климата, несъразмерната взаимозависимост на Обединеното кралство от вноса през зимата, възходящите разноски за електрическа енергия и конкурентните ценови тактики на английските супермаркети, е водещата причина . Експертите преглеждат някои от тези фактори.

Студено време, високи сметки за електрическа енергия

Необичайно ниските температури в Испания и проливните дъждове и наводненията в Мароко – два от най-големите снабдители на домати за Обединеното кралство, са довели до слаба годишна продукция и се показват като съществена причина за дефицита на зеленчуци. Фермерите в Испания упрекват ниските температури, регистрирани в страната в последно време, след рекордните горещини и сушата през предходната година.

В южната провинция Алмерия , където се отглеждат 40% от износа на пресни зеленчуци от Испания , равнищата на произвеждане на домати, краставици и патладжани са спаднали с над 20% през първите три седмици на февруари в съпоставяне със същия интервал на 2022 година по данни на FEPEX – организация, представляваща испанските експортьори на плодове и зеленчуци. Според организацията обстановката последователно се усъвършенства.

Горещините и сушата в Европа през миналата година също са се отразили отрицателно на реколтата от зеленчуци и в други страни, в това число Германия .  Междувременно, в Нидерландия , различен огромен производител на домати, също се следи спад в производството , защото заради внезапно покачващите се сметки за електрическа енергия, провокирани от съветската война в Украйна, доста производители не могат да покрият разноските си за осветяване в оранжериите си тази зима. Производителите на зеленчуци в Обединеното кралство оповестяват, че също са били принудени да оставят доста от оранжериите си празни.

Брекзит

Недостигът на свежата стока и контрастиращите с него фотоси на цялостни лавици със зеленчуци в супермаркетите в доста европейски страни доведоха до догатки , че казусът е обвързван с Брекзит , които бързо бяха публикувани от някои новинарски издания в Европейски Съюз. Експертите признават, че спомагателната администрация и разноските, свързани с Брекзит, са изиграли роля, въпреки да акцентират, че това не е главният фактор .

„ Една от хипотезите за по-малкия експорт за Обединеното кралство е, че в случай че предлагането е лимитирано, експортьорите не виждат смисъл да се занимават с оформяне на спомагателни документи. Ако транзакционните разноски са по-големи за експорт в една страна спрямо друга, това безспорно ще дефинира къде да отидете.  Брекзит без подозрение ще ускори казуса, само че аз не желая да го преекспонирам. Проблемът по-скоро е обвързван с изменението на климата и неналичието на вложения в нашата промишленост. “, твърди Майкъл Уинтър , професор в региона на селското стопанство в Университета в Ексетър.

Цени в супермаркетите

Според фермерите различен фактор е стремежът на най-големите английски супермаркети да запазят конкурентоспособността си, като поддържат допустимо най-ниски цени , макар че разноските за храна са се нараснали в международен мащаб, което е главен фактор за инфлацията, достигнала най-високите си равнища от десетилетия насам.

В някои страни от Европейски Съюз, като Германия, няма празни лавици в магазините, само че в последно време цените на пресните зеленчуци са се повишили доста. Британските супермаркети не са склонни да заплащат повече или да таксуват клиентите толкоз доста, считат анализатори в региона на търговията.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР