Когато говорим за подсилване на имунитета, веднага се сещаме за

...
Когато говорим за подсилване на имунитета, веднага се сещаме за
Коментари Харесай

Мед от манука - с какво е по-различен от всички останали

Когато приказваме за укрепване на имунитета, незабавно се сещаме за един натурален, апетитен и елементарен метод да го създадем - като си хапваме мед. Разнообразието от типове е огромно и изборът ни зависи най-много от нашите вкусови желания. Но има един, който се отличава от всички останали - на пръв взор поради доста по-високата си цена.
 Медът и верният метод, по който да го съхраняваме - с цел да запазим изгодите и усета му
Как да съхраняваме меда по-дълго

За да бъде най-вкусен и потребен

Медът от манука се създава от пчели, които се хранят с цветовете на храста манука, който се среща най-вече в Австралия и Нова Зеландия. Той цъфти единствено четири до шест седмици в годината, което е и главната причина този вид мед да се събира в доста по-малки количества от останалите, а оттова и цената му да е много по-висока. Освен това е монофлорен, тъй като е изработен от нектара единствено на един тип растение.

Основното преимущество на меда от манука пред останалите е високото наличие на съединението метилглиоксал, известно със своите антибактериални свойства. Смята се, че той подкрепя чревната микрофлора, от която зависи огромна част от имунитета ни. Освен това има пребиотични свойства и подхранва положителните бактерии в червата. Според някои даже може да се употребява за лекуване на възпалителни болести на червата и улцерозен колит.
 Снимка 652224

Също по този начин този тип мед пази лигавиците в устата и носа. Различни проучвания потвърждават, че е ефикасен против разнообразни типове бактерии, които могат дa попаднат в организма ни, включително и ешерихия коли. Има и антиоксидантни, и противовъзпалителни свойства, което го прави ефикасен в битката с редица болести, измежду които и грип и другите вируси, които ни атакуват всяка зима и освен. Справя сe бързо и елементарно с кашлицата и възпаленото гърло, както и с възпаленията на горните дихателни пътища.

Медът от манука може да се употребява не само вътрешно, само че и да го нанасяме непосредствено върху кожата си, в случай че имаме разнообразни проблеми. Според проучвания той може да хидратира кожата, да понижи възпалението и да убие бактериите, с което да бъде ефикасен при разнообразни форми на акне по лицето и тялото.
 Снимка 652223

Toва се дължи на потребни субстанции в състава му, като витамини от група В, калций, калий и фосфор, както и на ниското pH. Неслучайно и на пазара към този момент се оферират разнообразни артикули от бялата козметика, които съдържат точно този мед. А поради антимикробните си свойства може да се употребява и при разнообразни пострадвания, защитавайки от възникването на инфекции и подпомагайки възстановителния процес.

Медът от манука е потвърдено ефикасен и при някои признаци на сезонни алергии като кихане, запушен нос, сълзене на очите и други. Това се дължи на противовъзпалителните свойства. А още една причина вечер да пием чаша чай с лъжичка от този мед е, че той работи като естествено сънотворно. Ефектът се дължи на бавното освобождаване на гликогена, нужен за главните телесни функционалности по време на сън, написа Good Housekeeping.
 Медът, изгодите за кожата и за какво е подобаващ като грижа за лицето
Мед за красива кожа

Още един плюс на пчелния артикул

В 100 грама мед от манука се съдържат 300 калории, 80 грама захари и 80 грама въглехидрати. Заради това не се предлага приемът на повече от една чаена лъжичка дневно, с цел да избегне внезапен скок в равнищата на кръвна захар и да не одобряваме прекомерно доста захар. Ако прекаляваме постоянно с количеството, това може да докара до повишаване на тегло, хормонален дисбаланс и увеличение на риска от възпаления поради високата кръвна захар. Но като се има поради високата му цена, по-вероятно е да сме спестовни с дозата.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР