Когато говорим за култура на бакшишите, обикновено си представяме Америка.

...
Когато говорим за култура на бакшишите, обикновено си представяме Америка.
Коментари Харесай

Защо британците не дават бакшиш и как това се отразява на бизнеса с услуги

Когато приказваме за просвета на бакшишите, нормално си представяме Америка. Там даването на бакшиш в заведение, на снабдител, в хотел или под дърво и камък е симптом не просто на положително образование, а е нещо наложително.  Напоследък обаче точно в Съединени американски щати бакшишът става гореща и разделяща тематика за мнозина, оповестява CNBC.

И до момента в който американците се питат дали има останали места, където не се чака да оставят бакшиши наложително, хора от доста други страни следят в профил с комплициране. Обединеното кралство е измежду тях - там даването на бакшиши е доста по-рядко и постоянно даже не зависи от клиентите.

" Повечето заведения прибавят такса обслужване автоматизирано ", споделя пред CNBC Лаура Уиндзор - създател на Академия за етикет в ъв Англия.

" Не сте длъжни обаче да плащате спомагателната такса, в случай че услугата е била по-малко приемлива и можете да поискате таксата да бъде отстранена от сметката, в случай че сте в действителност недоволни от дадена услуга ", прибавя тя.

Ако бакшишът не е прибавен, клиентите от Острова нормално оставят спомагателни 10 до 20% от общата сметка, само че единствено и само в случай че са удовлетворени. Със сигурност това не е норма и доста хора в никакъв случай не го вършат.

" Когато става въпрос за портиери в хотели, гардеробни, таксиметрови водачи и фризьори, в случай че сте удовлетворени от обслужването им, можете да дадете няколко паунда, макар че там напълно не е наложително ", разяснява Уиндзор.
 Изследване: Не чакайте бакшиш от поколението Z и милениълите
Изследване: Не чакайте бакшиш от поколението Z и милениълите

Те обаче дават по-големи суми... когато дават

Шофьорите на таксита също постоянно получават бакшиш, нормално посредством закръгляне на сумата с няколко паунда от горната страна.

Но има някои условия, при които британците в никакъв случай не биха дали бакшиш, а американците постоянно биха го създали.

" Ние в никакъв случай не бихме дали бакшиш в кафене, механа или бар ", обобщава специалистът по етикет.

Нарастващият напън за бакшиши в Съединени американски щати

Даването на бакшиши процъфтява мсе повече оттатък океана. Бакшишите там станаха по-високи през последните няколко десетилетия и доста по-често срещани. Според отчет, оповестен от Bankrate по-рано тази година, близо една трета от американците споделят, че културата на бакшиши към този момент е " отвън надзор ".

Това е сериозен поврат от предишното, споделя Марк Менцер, който е професор по човешки запаси и организационно държание.
 Ресто или бакшиш? Какво вършат в другите страни
Ресто или бакшиш? Какво вършат в другите страни

В Япония може да ви догонят, с цел да върнат оставени на масата монети

" В първите десетилетия на Съединени американски щати даването на бакшиши се смяташе за антидемократично, а пък работодателите бяха подозрителни към това, чудейки се дали даването на бакшиши не е метод да подкупят служащите си.

Това се промени през 20-те години на предишния век, когато възбраната на алкохола разруши маржовете на облага, които преди бяха големи.

" Собствениците на заведения за хранене започнаха да приветстват обичая за взимане на бакшиши, тъй като това облекчаваше част от финансовия напън на притежателите ", изяснява професорът.

Днес в Америка е бит да бъдете запитани какъв бакшиш ще оставите и това става непрекъснато ипнавсякъде - персонално или от екрана, когато вършиме заплащания посредством таблети и пост терминали, от кафенета през питейни заведения, до доставки на храна и споделени пътувания.

Натискът за бакшиши се е нараснал с помощта на автоматизираните подкани за бакшиши, които към този момент са даже в приложенията.

" Бонус, а не право "

Във Англия картината е напълно друга.

" Даването на бакшиши не се чака от никого във Англия по този начин, както  в Съединени американски щати ". Бакшишът се смята за бонус, а не за право ", акцентира Лаура Уиндздор.

Една от главните аргументи за тази разликата е, че служащите в областта на услугите получават друго възнаграждение в Обединеното кралство.

Тези, които могат да получат повече бакшиши за дадена специалност в чужбина, като обслужващ личен състав, нормално имат по-висока заплата във Англия. Тоест, те са по-малко подвластни от бакшиши за допълнение на приходите си.

Културните разлики също играят роля. Като общо предписание британците не обичат да парадират с пари и въобще да приказват за пари. В Съединени американски щати е тъкмо противоположното.

Светът е разграничен на две. Едната част е по-скоро като Англия, а другата като Съединени американски щати.

В България, да вземем за пример, неписаното предписание за бакшиш нормално е 10%, само че сигурно не е норма. Много постоянно сметката просто се закръгля нагоре. В последно време обаче съвременни стават и огромните бакшиши, показващи съществуване на повече пари и благотворителност от страна на клиента.
 Как ирландските пъбове сътвориха един от най-успешните бизнес модели в света
Как ирландските пъбове сътвориха един от най-успешните бизнес модели в света

Най-големият експорт на Ирландия е нейната " просвета на пиянство "

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР