Когато двамата сина на Марина били призовани миналата зима да

...
Когато двамата сина на Марина били призовани миналата зима да
Коментари Харесай

Ужасяващ разказ на руска майка за беззаконието и хаоса в армията на Путин

Когато двамата сина на Марина били призовани предходната зима да се включат в съветската войска, тя приветства концепцията децата й да отслужат една година военна работа.

" Казах им, че би трябвало да служат ", споделя Марина пред BBC. " Това е техен дълг към родината. "

Но няколко седмици по-късно тя стартира да се тревожи. Синовете й са били ситуирани в регион покрай границата с Украйна.

На 24 февруари президентът Владимир Путин подреди на съветските войски да нахлуят в Украйна. Този ден Марина (не е същинското й име) губи връзка със синовете си.

" Времето спря за мен. Не можех да хапвам, не можех да дремя ", споделя тя. " Разменях известия с майките на други военнослужещи от същото отделение. Оказа се, че доста от тях са изгубили връзка с децата си. “

Кремъл даде обещание, че съветските военнослужещи няма да бъдат изпращани в Украйна.

Но къде бяха синовете на Марина?

" Качих се в колата и започнах да диря. По телефона един от командирите настоя, че са на военни учения на полето. Казах му: " Обиколих всички полета наоколо, където имаше учения. " Няма. Моля те, не ме неистини. " След това той ми затвори “.

" Веднъж от обезсърчение се пробвах да вляза в Украйна. Разбира се, не ме пуснаха. Навсякъде имаше контролно-пропускателни пунктове ", споделя тя. " Тогава жертвите започнаха да идват. Обади ми се някой, който ми сподели, че има починали и ранени. Бързо се запътих към военната болница. "

Синовете на Марина не били там, само че тя остава шокирана от видяното.

" Във военната болница нямаше задоволително медикаменти или превръзки. Местните поданици доставяха всичко. Войниците бяха премръзнали и гладни. Местни хора с огромно сърце носеха храна и питиета в болничното заведение “, спомня си тя.

В последна сметка някой от военната част на синовете й признава, че те в действителност са в Украйна.

" Казаха ми ужасяващата вест: " Децата ви са подписали военни контракти, с цел да бъдат професионални бойци. Те вземат участие в специфичната военна интервенция в Украйна. Те ще се върнат като герои “.

" Какво, по дяволите, приказваш? Не са имали проекти да подписват контракт ", бил нейният отговор. " Те са в армията от три месеца. Само един път са държали оръжие. Само един път са били на полигон. През множеството време са гребали сняг. Писах до Генералната прокуратура с молба да проверяват. Казах им, че няма метод синовете ми да подпишат военни контракти. Бях сигурна. Писаха и други майки. Всички познаваха децата си. “

Русия разчита на наборната военна работа, с цел да усили броя на войските във въоръжените сили. Военната работа продължава 12 месеца и, с някои изключения, е наложителна за съветски мъже на възраст сред 18 и 27 години.

На 5 март президентът Путин разгласи, че " в интервенцията в Украйна " вземат участие единствено професионални бойци, офицери и военнослужещи по контракт. " Там няма нито един наборник и не планираме, няма да ги използваме ", съобщи той.

Но единствено четири дни по-късно съветското министерство на защитата призна за първи път, че наборни военнослужещи са били измежду военните, участващи в съветската атака в Украйна. Министерството твърди, че " на процедура всички сходни военнослужещи към този момент са върнати в Русия ".

Говорител на Кремъл сподели, че президентът е разпоредил на военната прокуратура да проверява по какъв начин военнослужещите са се появили в Украйна.

Официалната тъжба на Марина била почетена. Руските управляващи потвърдиха, че синовете й не са подписвали военни контракти. И двамата сина са върнати в Русия.

" Позволиха ми да дойда и да взема по-малкия си наследник у дома за деня ", споделя Марина. " Докато отивах да го взема, се обадих и го попитах дали има нещо, от което се нуждае. " Мамо, не ми би трябвало нищо, единствено ти ", отговори той.

" Когато го видях, изглеждаше зле и комплициран. Момчетата, които се върнаха оттова, бяха толкоз слаби, мръсни и изтощени. Дрехите им бяха скъсани. Синът ми сподели: " По-добре да не знаеш какво се случи. " Но всичко, което имаше значение за мен, беше, че той се е върнал жив. "

Марина е ядосана за случилото се.

" Излъгаха ме в лицето ", възмущава се тя. " Първо излъгаха, че синовете ми не са в Украйна. След това излъгаха, че са подписали военни контракти. Офицерите излъгаха, сержантите. По-късно някой ми сподели, че не им е разрешено да ми споделят истината. Невероятно. Беше им разрешено да нарушат закона и да изпратя синовете ми в Украйна, само че не им беше разрешено да кажат на една майка къде са децата й. "

" Бих желала да имам вяра, че нашият президент, главнокомандващият, просто не е наясно с бъркотията и хаоса в армията. Да му кажа, че тук не всичко е както го споделят по малкия екран ", споделя тя.

Марина изпитва облекчение, че синовете й са в сигурност. Сега мислите й са с други фамилии.

" Толкова доста синове не са се върнали и в никакъв случай няма да се върнат. Толкова доста майки към момента търсят децата си. Това е извънредно. Предполага се, че сме достигнали върха на човешкото развиване. Как по този начин не можахме да реализираме съглашение? Защо би трябвало да се бием и да убиваме? Децата ми бяха разнообразни хора, когато се върнаха. Виждате го в очите им. Различни са. Те са разочаровани. Искам да повярват още веднъж в ярко бъдеще, в мир и обич. Спряха да имат вяра ", споделя тя.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР