Когато човек има треска често търси различни начини за сваляне

...
Когато човек има треска често търси различни начини за сваляне
Коментари Харесай

Сваляне на температура при възрастни, деца, бебета

Когато човек има тресчица постоянно търси разнообразни способи за събаряне на температура с медикаменти или други способи.

Треската е висока температура от 38 °C или по-висока и нормално е симптом на зараза. ( 1 )

Повишаването на температурата над естествените стойности към 37 °C, е натурален предпазен механизъм на човешкото тяло. Ето за какво не е нужно да се понижава високата телесна температура непременно, само че е значимо да сте наясно с допустимите й граници, както и другите способи за събаряне на температурата.

Ако вие или някой, за който се грижите, имате висока температура, можете безвредно да възстановявате температурата с:

  • Приемане на медикаменти без рецепта, като парацетамол или ибупрофен
  • Пиене на доста течности
  • Вземане на хладка вана
  • Поставяне на хладни кърпи под мишниците
  • Почивка

Тази публикация преглежда рекомендациите за това по какъв начин да свалите висока температура допустимо най-бързо вкъщи и какво да не вършиме, когато имате тресчица.

Методи за събаряне на температура при възрастни

Ако страдате от тресчица и желаете малко облекчение, ето няколко съвета по какъв начин да намалите температурата с разнообразни способи вкъщи или с медикаменти.

1. Понижаващи температурата медикаменти

Антипиретик е тип лекарство, употребявано за намаление на температурата. Антипиретиците работят бързо, с цел да понижат високата температура и да се почувствате по-добре за четири до осем часа.

Много от тях могат да бъдат закупени без рецепта, в това число парацетамол и нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС) като ибупрофен.

Повечето антипиретици без рецепта могат да се употребяват при възрастни и деца, само че дозите ще варират. Ако дете под 3-месечна възраст има тресчица, свържете се с педиатър или доктор, който е експерт в грижите за деца, преди да употребявате каквото и да е лекарство за температура. ( 2 )

2. Пиене на доста течности

По време на тресчица тялото би трябвало да употребява повече вода, с цел да компенсира нарасналата температура.

Пиенето на доста течности е належащо, с цел да се избегне дехидратация. Колкото по-висока е температурата, толкоз по-висок е рискът от дехидратация.

Повръщането и пониженият вкус също са постоянно срещани по време на инфекции и болести – и това може в допълнение да усили риска от дехидратация.

Тежката дехидратация по време на тресчица може да докара до: ( 3 )

  • Болезнени крампи
  • Топлинно безсилие
  • Внезапно намаляване на кръвното налягане
  • Гърчове или положение, което включва промени в съзнанието и неволеви придвижвания

Пиенето на охладени течности също може да помогне за събаряне на температура. Водата и спортните питиета са добър избор.

3. Вземете хладка вана

Хладка, а не гореща вана може да помогне за понижаване на температурата и да ви отпусне, с цел да можете да спите по-добре.

Не забравяйте да излезете от ваната, откакто водата стартира да се охлажда. Студената вана може да звучи като добра концепция, в случай че изгаряте, само че може да провокира Тремор (треперене), което може да усили, вместо да понижи до естествена телесна температура. А треперенето изразходва калории, което може да ви изтощи, в случай че не се храните добре заради заболяване.

4. Поставете леден компрес под мишницата

Поставянето на охлаждаща забрадка или леден компрес върху челото е нормален метод за събаряне на температура. Но в случай че температурата е доста висока, по-добрият метод може да бъде слагането на леден компрес под мишницата или в региона на слабините, където има по-големи кръвоносни съдове. ( 4 ) ( 5 )

5. Почивка, отмора, отмора

Ако вие или вашето дете имате температура, значимо е да си почивате. Всяка активност може да увеличи температурата ви.

Треската е знак, че тялото ви се бори с зараза. Борбата с зараза лишава доста сила. Хората би трябвало да почиват колкото е допустимо повече, с цел да оказват помощ на тялото да се възвърне.

6. Леко облекло

Когато желаете да свалите температурата, също е добра концепция да се облечете в леки облекла, защото по-леките облекла могат да имат охлаждащ резултат.

Старият съвет да се „ поизпотите “ не оказва помощ и може да бъде нездравословен. Твърде доста облекла и завивки, когато лежите, могат да покачат телесната ви температура още повече.

Затоплянето също може да увеличи риска от дехидратация, тъй като евентуално ще започнете да се потите.

Възраст температура Какво да върша
18 години и нагоре До 38,9℃, измерени през устата Почивайте и пийте доста течности. Не са нужни медикаменти. Обадете се на лекаря, в случай че температурата е съпроводена от мощно главоболие, вдървен врат, зной или други необикновени признаци или признаци.
18 години и нагоре Над 38,9℃, измерени през устата Ако се чувствате зле, вземете парацетамол, ибупрофен или аспирин. Прочетете деликатно етикета за вярната доза и внимавайте да не приемате повече от едно лекарство, съдържащо ацетаминофен, като някои медикаменти за кашлица и простуда. Обадете се на лекаря, в случай че треската не реагира на лекарството, непрекъснато е 39,4 C или по-висока или продължава повече от три дни.

Таб. 1 (сваляне на температура при възрастни)

Какво да върша, когато детето ми има температура?

Когато децата имат температура, не постоянно е належащо да им се дават медикаменти за понижаването й. ( 6 )

В множеството случаи леко нарасналата температура не е причина за безпокойствие при децата. Повишената температура може да накара детето да се усеща зле, само че не е извънредно то да наподобява незасегнато, към момента игриво и да яде и пие обикновено, въпреки и може би малко по-уморено. Температурата им би трябвало да изчезне след няколко дни.

Сваляне на температура при децата е сходно на това при възрастни.

  • Давайте спомагателни течности. Предлагайте им спомагателни течности за пиянство, като вода, разводнен 100% сок, леден чай.
  • Облечете детето си в леки облекла. Прекомерното обличане може да задържи топлината на тялото и да увеличи температурата.
  • Хладка вана. Оставете детето си да се накисне във вана или корито за къпане с хладка вода.
  • Лекарствата без рецепта. Могат да оказват помощ за намаление на температурата. Аспиринът може също да намали температурата, само че не го давайте на деца под 18 години. Съществуват изказвания, че даването на аспирин на деца може да аргументи синдром на Reye.

При по-високи температури, обадете се на лекаря на вашето дете, в случай че:

  • Повишената температура на вашето дете продължава повече от пет дни.
  • По-висока е от 40°C.
  • Не се намалява от медикаменти като ибупрофен или ацетаминофен (парацетамол).
  • Притеснявате се, че детето не се държи по нормалния си метод.
Възраст температура Какво да върша
2-17 години До 38,9℃, одобрявани ректално за деца на възраст 2-3 години или одобрявани през устата за деца над 3 години Насърчавайте детето си да почива и да пие доста течности. Не са нужни медикаменти. Обадете се на лекаря, в случай че детето ви наподобява извънредно раздразнително или летаргично или се оплаква от забележителен дискомфорт.
2-17 години Над 38,9℃, одобрявани ректално за деца на възраст 2-3 години или одобрявани през устата за деца над 3 години Ако детето Ви наподобява унило, дайте му парацетамол или ибупрофен. Прочетете деликатно етикета за вярната доза и внимавайте да не давате на детето си повече от едно лекарство, съдържащо ацетаминофен, като някои медикаменти за кашлица и простуда. Избягвайте да давате аспирин на деца или младежи. Обадете се на лекаря, в случай че треската не реагира на лекарството или продължава повече от три дни.

Таб. 2 (сваляне на температура при дете)

Сваляне на температура при бебета

Въпреки че нарасналата температура не е рискова, от време на време главната причина може да е. Малките кърмачета са по-склонни да имат причина за нарасналата температура, която изисква лекуване, спрямо по-големите деца.

Леко нараснала температура при бебе над 3 месеца може да не изисква посещаване при доктор. Може да се справите с температурата вкъщи със следните способи:

  • Ако детето ви е над 3 месеца, можете да му предложите безвредно количество детски ацетаминофен.
  • Облечете бебето си в прохладни облекла и използвайте единствено чаршаф или фино одеяло, с цел да му е комфортно и ветровито.
  • Поддържайте дома си и стаята на вашето бебе хладни.
  • Направете им хладка вана. Температурата на водата би трябвало да се усеща топла, само че не гореща, при допиране с длан. Избягвайте да употребявате студена вода, защото това може да докара до трептене, което може да увеличи температурата им.
  • Давайте постоянно течности (кърма или приспособено мляко) и се уверете, че бебето ви има сълзи, когато плаче, влажна уста и постоянно мокри пелени.

Някои неща, които би трябвало да избягвате:

  • Не отлагайте здравна помощ за новородено с температура или бебе с непрекъсната тресчица или което наподобява доста болно.
  • Не давайте медикаменти на вашето бебе, без първо да ревизирате температурата му и да се консултирате с доктор.
  • Не използвайте медикаменти, предопределени за възрастни.
  • Не използвайте лед или алкохол, с цел да понижите температурата на вашето бебе.
  • Не обличайте бебето с доста облекла и не го завивайте с доста завивки.

Имайте поради, че тялото на бебето не може да контролира температурата по този начин добре, както при по-големи деца и възрастни.

Кърпи с алкохол за намаление на температурата не се предлагат и могат да бъдат нездравословни.

Обадете се на доктор, с цел да обсъдите всички способи за събаряне на температура, в случай че нещо ви тормози.

Възраст температура Какво да върша
0-3 месеца 38℃ или по-висока, взета ректално Обадете се на лекаря, даже в случай че детето ви няма други признаци или признаци.
3-6 месеца До 38,9℃, взети ректално Насърчавайте детето си да почива и да пие доста течности. Не са нужни медикаменти. Обадете се на лекаря, в случай че детето ви наподобява извънредно раздразнително, летаргично или се усеща неловко.
3-6 месеца Над 38,9℃, взети ректално Обадете се на лекаря; той или тя може да ви предложи да заведете детето си на обзор.
6-24 месеца Над 38,9℃, взети ректално Дайте на детето си парацетамол. Ако детето ви е на възраст 6 месеца или повече, ибупрофен. Прочетете деликатно етикета за вярната доза. Не давайте аспирин на бебе или малко дете. Обадете се на лекаря, в случай че треската не се повлиява от лекарството или продължава повече от един ден.

Таб. 3 (Сваляне на температура при бебе)

Сваляне на температура при бременност

Температурата е естествена реакция на инфекции и както всеки различен, бременните дами могат да се разболеят от заболяване, което предизвиква тресчица. Ако към момента нямате благонадежден термометър в къщата, това е добър миг да си вземете подобен.

Температура над 38℃ се смята за тресчица. Ако имате тресчица, говорете с вашия доктор и вижте дали можете да идентифицирате повода – и в случай че е належащо лекуване, започнете незабавно.

Най-доброто лекарство за намаление на температурата, когато сте бременна, е парацетамол. Освен че ще ви накара да се почувствате по-добре, парацетамола ще намали телесната ви температура – ​​което може да понижи рисковете за вашето бебе.

Въпреки това, преди да приемате каквото и да е лекарство по време на бременност, не забравяйте да говорите с вашия доктор по отношение на безвредните медикаменти по време на бременност.

Не приемайте повече от целесъобразните дози и общите дневни количества, посочени на етикета. Приемът на прекалено много ацетаминофен може да бъде неприятен за черния ви дроб и – по-късно по време на бременността – за черния дроб на вашето бебе.

Други способи за лекуване на тресчица по време на бременност:

  • Легнете и поставете хладна, влажна кърпа на челото си.
  • Вземете хладка вана или душ. Избягвайте да употребявате студена вода, защото може да ви накара да треперете, което да докара до скок в температурата.
  • Пийте много течности, за да останете хидратирани.
  • Облечете се с тънки дрехи. Ако ви стане студено, увийте се с леко одеяло, до момента в който се затоплите задоволително, с цел да го махнете.
  • Останете на закрито на хладно място.

Ако се притеснявате, че имате температура по време на бременност, обадете се на вашия доктор или акушер. Освен това се свържете с вашия снабдител, в случай че имате тресчица, която продължава повече от ден или два. Обадете се също, в случай че имате:

  • Болка в гърдите или дефицит на въздух
  • Кашлица за повече от 7 дни
  • Диария или кървава диария
  • Болка в гърба, коремна болежка, гадене или повръщане

Независимо дали имате тресчица или не, добра концепция е да знаете какво постанова да се обадите на вашия доктор.

Кога температурата е прекомерно висока при възрастни?

Сваляне на висока температура

При възрастни температурата от 39,4℃, която не се повлиява от лекарства, би трябвало да бъде прегледана от доктор.

Потърсете незабавна помощ, в случай че имате и признаци като:

  • Силно главоболие
  • Силна болежка в стомаха
  • Постоянно повръщане
  • Затруднено дишане
  • Схванат врат
  • Светлинна сензитивност
  • Болка в гърдите
  • Болка при уриниране
  • Невъзможност за уриниране
  • Необичаен обрив
  • Психическо комплициране
  • гърчове

Треска при деца над 2 години

Треската при децата е постоянно срещана. Обикновено няма причина за паника, до момента в който държанието на детето е обикновено.

Температура над 39,4℃ е мотив да се обадите на техния педиатър.

Трябва да потърсите незабавна помощ, в случай че:

  • Треската е траяла повече от четири или пет дни
  • Детето реагира по-малко от нормално или има неприятен зрителен контакт с вас
  • Треската е съпроводена от мощно главоболие, умора, повръщане или други притеснителни признаци
  • Детето има температура, откакто е било оставено в гореща кола

Треска при кърмачета и бебета (до 2-годишна възраст)

За кърмачета и бебета необяснимата нараснала температура постоянно е проблем. Потърсете незабавна помощ, в случай че бебе на възраст под 3 месеца развие тресчица, в случай че виждате, че детето не се държи както обикновенно или в случай че имате други терзания.

Няколко насоки:

  • При бебета под 3-месечна възраст с температура над 37,9℃ би трябвало да се лекува незабавно.
  • При деца под 2 години тресчица над 39℃ постанова позвъняване до педиатър.

Какво да НЕ вършиме при нараснала температура

В допълнение към избягването на студени бани, има и други неща, които не би трябвало да вършиме, когато имате висока температура.

Обтривки с алкохол

Обтриването с алкохол включва търкане на тялото с  изопропилов  алкохол (известен още като „ алкохол за разтриване “), който обезпечава чувство за изстудяване, до момента в който се изпарява.

Това деяние в действителност не понижава температурата и може да аргументи тремор. Дори по-лошо, практиката може да докара до алкохолно отравяне, защото алкохолът се всмуква през кожата. ( )

Прекомерно лекуване

Приемането на високи дози медикаменти за температура – или приемането им по-често от предписаното – не ги прави по-ефективни. Но това ще увеличи риска от странични резултати.

  • Приемането на високи дози НСПВС може да докара до стомашно разстройство и стомашно кървене.
  • Приемът на прекалено много парацетамол може да повреди черния дроб.

Всъщност предозирането с парацетамол е изключително рисково за децата. ( 8 )

Кога да се обадите на доктор

Въпреки че множеството пъти, когато вдигнете температура не са мотив за суматоха, има някои случаи, които не би трябвало да пренебрегвате. Свържете се с доктор за всяка тресчица, която:

  • Няма явна причина.
  • Продължава повече от пет дни.
  • По-висока е от 38,9℃.
  • Няма да спадне даже след банкет на медикаменти за намаление на температурата.

Трябва също да потърсите здравна помощ за всяка тресчица със признаци като:

  • комплициране
  • замаяност
  • Болка във врата или вдървеност
  • обрив
  • Чувствителност към светлина
  • Тежка диария или повръщане
  • Силно главоболие
  • Хрипове или затруднено дишане

Може да е мъчно да забележите тези признаци, в случай че вашето бебе или дете има температура. Трябва също по този начин да се свържете с лекаря на вашето дете, в случай че детето ви е:

  • Летаргичен или мъчно се разсънва.
  • Показване на признаци на дехидратация, като изхождане по дребна потребност по-малко от нормално или липса на сълзи при рев.
  • Не може да пие течности без да повръща.

Кой е най-хубавият метод за премерване на телесната температура?

Най-добрият метод за премерване на телесната температура е с помощта на термометър, подложен орално, ректално, аксиларно (под мишницата) или благодарение на специфичен апарат, който се слага в ухото и мери температурата на тъпанчето.

Заключение

Температурата може да се смъкна с медикаменти без рецепта като парацетамол или ибупрофен, хладки вани и доста течности. Можете да обмислите потреблението на студени компреси, в случай че треската е изключително висока.

Никога не използвайте студени вани, обтривки с алкохол или повече от предписаната доза от каквото и да е лекарство за температура. Аспиринът не би трябвало да се употребява при деца или младежи заради риска от синдром на Reye.

Кога е време да се обадите на доктор може да бъде объркващо, защото разпоредбите варират съгласно възрастта на индивида.

Ако се съмнявате дали треската е рисково висока или не, постоянно бъдете деликатни и или се обадете на доктор, или посетете най-близкия център за незабавна помощ или незабавно поделение.

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР