Когато бизнесът и инвеститорите говорят за трудностите си в България,

...
Коментари Харесай

Партийните идеи за реформи в образованието: повече общи приказки, малко конкретни планове

Когато бизнесът и вложителите приказват за компликациите си в България, най-често споменаваният проблем след несигурната правосъдна и законова среда е некачественото обучение и все по-острият дефицит на квалифицирани фрагменти, което е спънка и за дълготрайното нарастване на Брутният вътрешен продукт на страната. Застоят в образованието в България е доста явен и забележим: от 2000 година насам българските възпитаници съвсем не записват смяна в представянето си на интернационалния тест PISA, който изследва функционалната им просветеност - дали могат да ползват знанията си в действителни житейски обстановки. Последните данни от него от 2018 година демонстрираха, че 46% от българските деветокласници са функционално необразовани - стряскащо огромен дял.

Въпреки че в последните години държавните управления на ГЕРБ организираха промени в посока развиване на така наречен компетентности измежду учениците (комплексни и допълващи се познания и умения, значими и използвани в действителния живот, в това число обществени, езикови, софтуерни, креативен, цивилен и т.н.), учебното обучение към момента е ориентирано към усвояването на предметни познания, демонстрира петият следващ мониторингов отчет на " Образование България 2030 ".

" Проблемът на бизнеса, който идентифицираме през данните, е, че към момента се нуждаят доста от работна ръка, която има нужни компетентности, в това число механически и професионални, само че и другите чисто основни от сорта на умения за учене, прочувствена просветеност, сериозно мислене и така нататък, за които ние обичайно приказваме в нашия отчет. Младите хора сега не могат да ги получат от просветителната система в степен, която да задоволява бизнеса ", разяснява за " Капитал " Златка Димитрова, координатор на мрежата " Образование България 2030 " и един от създателите на годишния отчет на организацията.

Проблемът обаче убягва и от предизборните стратегии на съвсем всички политически сили, които настояват, че желаят да преборят досегашното статукво, а доста от препоръчаните от тях ограничения звучат неразбираемо или самоцелно. Образователните обещания на партиите в действителност мощно се разграничават както по фокус, по този начин и по подробност на направените проекти. " Някои от партиите са предложили други възможности на досегашната система, които в доста по-голяма степен от други се базират на експертни рекомендации и на разговора сред заинтригуваните страни, който се случва от години ", счита Димитрова.
Една от четири
От заявяващите се като антистатукво обединения " Демократична България ", " ИТН " и " Изправи се! Мутри вън! ", както и Българска социалистическа партия, която също се нарежда като опция на досегашното ръководство, само " Демократична България " слага прекосяването към компетентностен модел на образование като основна точка в програмата си. Заявката за сходна визия напълно отсъства от стратегиите на партията на Слави Трифонов и Българска социалистическа партия и е единствено загатната в програмата на " Изправи се! Мутри вън!, без да е развита допълнително елементи. Българска социалистическа партия и " ИТН " също загатват промяна на образователните стратегии, само че не са заложени цели и цели за тези промени, нито се загатва модел за развиване на компетентностите. Образователната стратегия на " Демократична България " е и единствената с ясно изяснена визия за системата, съпроводена от разбор на съществуващите й проблеми.

" Демократична България " планува цялата просветителна система да се калибрира въз основата на данни и публично разискване с всички заинтригувани страни и специалисти в просветителната система в посока построяването на нужните на българския пазар основни и професионални умения. Изготвянето на стратегия за рационализация на системата на предучилищното и учебното обучение, ориентирана към прекосяване към компетентностен модел на образование, е една от плануваните незабавни ограничения на партията. Има и ясна поръчка за систематична промяна - " съгласуваност с тези съществени цели на всички процеси в предучилищното и учебното обучение - конструкция на отговорностите, организация, стандарти, образователни проекти и стратегии, способи на оценяване, цифровизация ". Предвижда се да се отстрани и строгият сегашен надзор върху образователните проекти и стратегии, както и върху образователното наличие. Те биха били сменени с индикативни проекти и стратегии, ориентирани към развиването на основни компетентности, до момента в който дават еластичност на учителите по какъв начин да реализират тези цели.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР