Когато беларуски хеликоптери навлязоха в полското въздушно пространство на 1

...
Когато беларуски хеликоптери навлязоха в полското въздушно пространство на 1
Коментари Харесай

Експерти: Москва подтиква Беларус към ескалация в отношенията с ЕС

Когато беларуски хеликоптери навлязоха в полското въздушно пространство на 1 август, Александър Лукашенко беше в резиденцията си във Вискули, ситуирана тъкмо от другата страна на границата с Полша.

Независимият уеб страница Belaruski Hajun (който следи придвижването на войските в Беларус) твърди, че хеликоптерът на Лукашенко е изхвърчал в 10 ч. сутринта и се е отправил към близкото село Белавежски. Тази информация навежда на мисълта, че по време на целия престой на диктатора на полската граница той е бил придружаван от хеликоптери Ми-8 и Ми-24 и е допустимо точно те да са пресекли полското въздушно пространство. За това свидетелства, наред с другото, и номерът 14 на опашката на хеликоптера Ми-24. Порталът оповестява, че той подхожда на номера на машината от антуража на Лукашенко.

Във вторник полското министерство на защитата първо отхвърли да е имало нарушаване на полското въздушно пространство, с цел да го удостовери няколко часа по-късно. Министерството заяви, че два беларуски хеликоптера са правили тренировки наоколо до границата и че " беларуската страна авансово е уведомила полската страна " за тренировките. Нова информация от беларускиq портал обаче демонстрира, че не става въпрос за образование. Беларуското министерство на защитата отхвърля да е имало нарушаване на въздушното пространство. А хипотетичните " обвинявания са отправени от полското военно-политическо управление, с цел да се оправдае по-нататъшното увеличение на силите и средствата на беларуската граница ", се споделя в официално съобщение на Министерството на защитата.

Полски специалисти обаче показват, че или е имало провокация, или става въпрос за пилотска неточност.

Не имам вяра в неточност, тъй като знам по какъв начин се образоват водачите на хеликоптери ", споделя Томаш Симоняк, някогашен началник на Министерството на защитата.

Според Павел Усов, водещ самостоятелен беларуски политолог, Москва се пробва да изостри обстановката на границата на Беларус със страните от Европейски Съюз, с цел да направи Минск още по-зависим от себе си във военно и политическо отношение.

„ Русия ще се опита да сътвори открит спор сред Беларус и Запада, показва Усов ”, представен от „ Rzeczpospolita “.

Министерството на защитата реши да изпрати на границата забележителен брой бойци, които при започване на юли докара в Подласие в границите на интервенция " Безопасно Подласие ". В нея вземат участие 1000 бойци и съвсем 200 единици военна техника от 12-а механизирана бригада и 17-а механизирана бригада.

„ Провеждаме образование, само че най-важната ни задача е действителното подсилване на границата. Участваме в патрулирането, наред с други неща “, описа капитан Ирена Пачек-Кравчак, представител на 12-та БЗ от Шчечин. Към границата са привлечени и снайперисти и към 500 полицейски чиновници.

Министерството на защитата пази в загадка каква техника охранява беларуската и украинската граница с Полша. Не знам дали това се прави, с цел да се прикрият неточности, или Министерството на защитата няма с какво да се похвали ", прави оценка депутатът Павел Бейда, представен от БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР