Кофа след кофа с мъртва риба - така изглежда Девинската

...
Кофа след кофа с мъртва риба - така изглежда Девинската
Коментари Харесай

Девин изби рибата: Как реагираха държавата и компанията след замърсяването на Девинската река

Кофа след кофа с мъртва риба - по този начин наподобява Девинската река в петък вечер, когато спортният публицист и член на Българската федерация по риболовни спортове Станил Йотов алармира за отравянето на водата.

Една от най-чистите локални реки, която има и обособена зона за състезателен лов на риба с детски и младежки надпревари, се оказва нечиста.

Още на 5 август екипи на общината, РИОСВ-Смолян и Агенцията за сигурност на храните се събират, с цел да вземат проби и да схванат кой е източникът на бедствието.

Установен е незабавно: компанията за минерална вода " Девин ", чиято база се намира на няколко километра по-нагоре по течението. Според първичната информация: заводът е заустил спешно отпадъчни води в реката поради ремонт на помпи. Унищожена е популацията на македонска пъстърва и маришка мряна в сектор от 3 км сред град Девин и язовир Цанков камък.
" Заустените отпадъчни води са от индустриалната активност на предприятието и с битово-фекален характер– от поддържането на санитарно-хигиенните условия в пространствата ", споделят от РИОСВ-Смолян.Нерегламентираното заустване е спряно неотложно след сигнала - само че прекомерно късно за положението на реката.
Възмущението на локалните хора и Ловно-рибарското сдружение в Девин е, че замърсяването е унищожило освен пъстървите и мрените, само че и така наречен бентос - т.е. организмите по дъното на реката, с които рибата се храни.

С 24-часово закъснение от " Девин " разгласиха опрощение за случая и заричане да спомагат за възобновяване на вредите. Те настояват, че отравянето е в резултат на повреда, която е " отстранена навреме ".

" Подкрепяме работата по подготовка на речното корито и последващото зарибяване на засегнатия сектор, което се чака да стартира в идващите няколко дни ", споделят от компанията. Зарибяването е планувано за 8 август, като в началото са планувани към 300 кг риба.

" Девин ЕАД си пое отговорността и ще възвърне вредите. За благополучие най-малко няма наносно замърсяване, отровата е отмита ", написа Станил Йотов.

По информация на кмета на Девин Здравко Иванов - средствата за осъществяването на зарибяването са дарени от сдружението на локалното съдружие на ловците и рибарите.

Скандалът очевидно няма да се размине единствено с административно наказване, което към този момент е задействано от РИОСВ-Смолян. Директорът на службата Екатерина Гаджева оповестява, че ще се търси оптималният размер на глобата, а типът ще се посочи след разбор на пробите в околните дни.

По случая се е сезирала и прокуратурата, която проверява закононарушение против околната среда (замърсяване на водите, с което стават рискови за хората или животните, член 352, алинея 1) - евентуалното наказване е отнемане от независимост от 1 до 5 години и санкция от 5000 до 30 000 лева

Отравянето на Девинската река стигна и до Народното събрание, където депутатите от ПП-ДБ Васил Тодев и Петър Куленски са поискали отговори от министъра на околната среда и водите Юлиан Попов.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР