Коалицията ПП-ДБ-СС точат секирата. Те се готвят да нанесат удар

...
Коалицията ПП-ДБ-СС точат секирата. Те се готвят да нанесат удар
Коментари Харесай

ПП-ДБ-СС са наточили секирата: Удрят заведенията, а цената ще платят потребителите

Коалицията ПП-ДБ-СС точат секирата. Те се готвят да нанесат удар по заведенията, а цената на дейностите им ще натежи на джоба на потребителите, пише . Как ще стане това: в програмата им е заложено нарастване на таксите тротоарно право за комерсиалните обекти. Планира се и премахвана на летните градини на заведенията.

Увеличение на таксите тротоарно право

Всъщност повдигането на таксата и унищожаване на летните градини е отдавнашна борба на водача на „ Спаси София “ Борис Бонев.  

Той непрекъснато се цели в бизнеса и правото им да употребяват тротоарите. По думите му те построяват: „ солидни пречещи структури “, само че не помни да спомене, плюсовете от това. Например човекопотокът в заведенията се отразява директно на оборота им. Това пък значи, че отчитането на парите до активността им попълня повече доходи по перата в държавната хазна. Големите заведения за хранене изискват наемането на повече личен състав, което пък разтоварва обществените разноски, генерирайки по-нисък % на безработицата.   

От обединението очевидно не си дават сметка за тези фактори и твърдо декларират, че ще вдигнат сумите, които бизнеса заплаща за тротоарно право и ще наблюдават строго метода, по който обществената инфраструктура се употребява за търговия. За задачата се готвят да трансформират законодателството. По думите им бизнесът заплаща несъразмерно ниска, по отношение на генерираните от тях облаги – е, да де, само че нали тези облаги влизат в бюджета на страната, която по-късно разпределя, като не дребна част и към общините?!

Верижна реакция: Удрят бизнеса – заплащат потребителите

Какво би означавало налагането на по-високи такси за тротоарно право?  

Първи вид – Бизнесът отхвърля да заплаща

Никой не може да задължи заведенията да продължат да употребяват и да заплащат за тротоарно право за търговия. Ако бизнесът се откаже да заплаща и отстрани обектите си общинската инфраструктура ще последват няколко неща. Първо - в бюджета на Следствен отдел към окръжна прокуратура няма да влизат доходи от това; второ - ще се понижи потенциал на заведенията, което ще докара до редуциране на личен състав и нарастване на безработица – натоварване на обществените заплащания от държавата; трето  - ще падне оборота на заведенията и приходите влизащи в държавния бюджет ще намелят.

Втори вариант – Бизнесът бъде заставен да заплаща по-високи такси

Ако влязат в действие нови такси и бизнесът се съгласи да заплаща ще последва съществено покачване на цените, които ще ударят крайния консуматор, а това значително ще увеличи и риска от банкрут на заведенията.

За да се компенсират по-високите данъци заведенията за хранене ще би трябвало да вдигнат цените на услугите, които оферират. В момента по данни на Национален статистически институт инфлацията стартира да се забавя, като даже за последния месец се следи, въпреки и минимална дефлация на месечна база, и хората имат опция да отидат на заведение. Бизнесът обаче, е бил заставен да вдигне цените и това е риск да смъкна посещаемостта си. Това би означавало по-малко гости, по-малко оборот, съкращения на личен състав и в последна сметка огромен риск от банкрут.

Видно от готвените промени от обединението не си дават сметка, че бизнесът е главен сътрудник на страната. Именно този на заведенията беше един от най-сериозно засегнатите по време на пандемията от Covid-19, а секторът на услугите е съществена финансова инжекция за държавния бюджет. И вместо да се търсят способи за неговото подмигване, може да се стигне до фалирането му.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР