Коалиция Зелено движение официално приклюва своето съществуване и се разделя

...
Коалиция Зелено движение официално приклюва своето съществуване и се разделя
Коментари Харесай

Коалиция Зелено движение официално се закрива

Коалиция " Зелено придвижване " публично приклюва своето битие и се разделя на две обединения.

 

Това реши Националният съвет на някогашната към този момент коалиция, излиза наяве от обява на Тома Белев в обществените мрежи, представена от actualno.com.

Официалното разединение ще стане на партийния конгрес през октомври, тъкмо в навечерието на локалните избори.

Преди дни пред Аctualno.com някогашният към този момент съпредседател на групировката Владислав Панев разгласи, че няма да се кандидатира повече за съпредседател на " Зелено придвижване ". Припомняме, че предходната година сходно решение взе и някогашният министър на околната среда и водите в кабинета " Петков " Борислав Сандов.

" Зелено придвижване " е съдружен сътрудник в ПП-ДБ и има трима депутати, един от които е точно Панев, който е и в управлението на ръководещата коалиция. Против разцеплението се разгласи Сандов, член на Изпълнителната комисия в " Зелено придвижване ", а ден по-късно го поддържа и природозащитникът Тома Белев, член на Националния съвет. И двамата се оповестиха за съхраняването на партията и срещу нейното закриване и делене на две нови обединения.

Предисторията

До окончателното закриване на партията се стигна, откакто в някогашната към този момент групировка се стигна до разделяне на два лагера.

Причината - " Бивол " популяризира вътрешен отчет на анкетна комисия във групировката, подсказващ за съществени нарушавания в партийната финансова и кадрова дисциплинираност.

" Малка част от информацията на " Бивол " е от отчета на анкетната комисия. Останалата част е пристигнала от другаде ", твърди Панев пред пред Аctualno.com. Той посочи, че тези подозрения, за които " Бивол " заяви, са свързани със заседание на партията от декември 2022 година Във връзка с друго изказване на " Бивол ", че някогашният консултант на Панев - Никола Йорданов раздавал инструкции на чат с делегати от " Зелено придвижване " за кого и по какъв начин да гласоподават при избирането на управлението на партията, Панев отхвърли.

" За този чат разбрах на самото Национално заседание, когато се появи тази информация. Това беше основанието за анулиране на резултатите от за избор на съпредседател. Затова беше свикана и анкетна комисия. Напълно по разпоредбите сега се работи ", разгласи Панев пред Аctualno.com. Разцеплението Преди да бъде взето решението за разцепването на партията, бе огласен точно гореспоменатия отчет, съгласно който " Зелено придвижване " е била " завладяна " от фиктивни членове, като благодарение на невалидни пълномощни дребна група партийци е повлияла върху вътрешните избори в партията.

В документа са разказани неприятни практики в разнообразни локални организации. Пръв Сандов предизвести, че се вършат опити да се разцепи партията посредством измами и заключи, че " ще е тъпо, в случай че ние сме причина за турбуленции в управническата коалиция ". В изявление пред БНР Сандов сподели още, че описаните процеси са почнали да се демонстрират през последните 1-2 години, " когато се появи властта и парите в " Зелено придвижване ". Като един от забърканите лица Сандов уточни Никола Йорданов, назова го главен основател на следения избор и посочи, че е желал да става чиновник на Министерство на околната среда и водите, само че той, когато е бил министър, му отказал. По думите му в седем от локалните организации са осъществявани систематични нарушавания, само че " може би мащабът е малко по-голям ".

Владимир Панев и Борислав Сандов

Коментарът на водача Владислав Панев във връзка изтеклия в медиите отчет бе: " Имаме проблеми на растежа, към този момент закрихме няколко локални организации ". Сандов пък подсети, че всичко това става при управление, което е с изминал мандат и би следвало да се отдръпна. За машинациите в партията и нередностите, открити в отчета на специфичната анкетна комисия, удостовери и Тома Белев. " През декември 2022 г на националното ни заседание разкрих опит за непозволено влияние върху изборите на представителните ни органи. По решение на събранието изборите бяха касирани и се сътвори анкетна комисия, която да откри обстоятелствата и механизмите на въздействие. След осеммесечна работа комисията показа на членовете на Зелено придвижване отчет с откритото от нея.

Докладът разкрива присъединяване, умишлено или неумишлено, на членове на изпълнителния и народен съвет и на няколко организации в опит за преодоляване на органите на партията и предлага изтриване на локални организации, изключване или наказване на членове и промени в устава и вътрешните ни правила. Оставки Докладът разтресе партията и докара до оставки на част от забърканите членове, само че не и на всички посочени в отчета. Бяха закрити 6 локални организации, само че не и всички участващи в търговията с гласове ", потвържадава и Белев казаното от Сандов. " За мое страдание, в петък на народен съвет се реши в дневния ред на новото ни национално заседание при започване на октомври да се включи точка за закриване на Зелено придвижване, посредством делене на две нови партии. Предложението беше признато с малко болшинство, включващо и лица посочени за участници в опита за преодоляване на органите на партията ", добавя членът на Националния съвет, като не посочва имена и не загатва нито един път съпредседателите на групировката Владислав Панев и Добромира Костова. Белев прецизира, че той самият е дал своя вот срещу и ще направи всичко по силите си, с цел да бъде съхранено Зелено придвижване.

Тома Белев

" Защото смятам, че България има потребност от зелена политическа мощ, която да пази правото на жителите на здравословна околна среда и съхранена природа. За мен закриването и разделянето на Зелено придвижване по средата на предизборна акция е политическо безумство и се надявам Народно събрание да преразгледа своето решение ", безапелационен е екологът. " Отчитам, че самото решение на националното заседание от декември 2022 и отчетът на анкетната комисия е доказателство за демократични обичаи в Зелено придвижване. Опитите да бъде овладяна или заличена партията, включително употребявайки финансов запас, е доказателство, че тя има място в политиката на България и прави дейности, заплашващи корупционното и антиекологично статукво. Спокоен съм, че нито един от нейните представители, които съм Ви препоръчвал да подкрепите на избори, не е забъркан в нечестни дейности ", приключва позицията на Тома Белев.

Инфо: actualno.com

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР