Коалиционните партньори имат консенсус по мерките, взети досега от правителството,

...
Коалиционните партньори имат консенсус по мерките, взети досега от правителството,
Коментари Харесай

Коалицията с консенсус за ваучерите в туризма, чадърите и шезлонгите по морето това лято - безплатни

Коалиционните сътрудници имат консенсус по ограниченията, взети до момента от държавното управление, по отношение на пандемията от ковид. Това заключи вицепремиерът Томислав Дончев на брифинг в Министерския съвет след съдружния съвет.

На него стана ясно, че сътрудниците във властта са разискали оферти за туристическия бранш.

Лидерът на НФСБ Валери Сименов изброи съответни въпроси, по които е реализирано съглашение. Едно от тях е, да има ваучери за туризъм, с цел да се подкрепи бранша. Предстои обаче да бъде конкретизирано кой може да употребява тези ваучери, какъв ще бъде техният размер и по кое време ще могат да се употребяват. Всичко това зависи по кое време въобще ще може да стартира летният туристически сезон. Със сигурност обаче те ще могат да се употребяват от обезпечени лица, които нямат отговорности към бюджета.

Също по този начин стана ясно, че това лято шезлонгите и чадърите по плажовете ще бъдат безвъзмездни.

Ще бъде изменена и заповедта, с която се регламентира дистанцията сред масите навън в заведенията - вместо 2,5 м, дистанцията ще бъде понижена до 1,5 м.

Симеонов уточни, че ще се удължи правото на строителство в националните курорти от 15 май до 15 юни, защото няма смисъл да се лимитира строителството в интервал, в който няма туристически сезон.

„ Получихме оферти от сътрудниците, всяко от тях би трябвало да бъде прецизирано деликатно. Да се оцени социално-икономическият резултат и дали можем да си го позволим. Разговорите не могат да се трансформират в това кой желае да даде повече и да наподобява по-симпатичен в очите на жителите. Това не е задачата и на нито един от съдружните сътрудници ", разяснява Дончев.

Той уточни, че туристическият отрасъл би трябвало да бъде подсилен, въпросът е тъкмо по какъв метод.

" На позиция сме, че туристическият бранш би трябвало да бъде подсилен, нямаме решение към момента, тъй като няма изясненост какъв летен сезон ще имаме.
Едно е свръхоптимистичният вид, че сезонът ще стартира юни, друго е - от юли, друго - август ", добави вицепремиерът.

По тематиката с ваучерите за отмора Дончев сподели, че към момента има спор във връзка с детайлите, кой и по какъв начин ще може да се възползва.

" Двете партии от " Обединени патриоти " предходната и тази седмица внесохме разнообразни оферти, свързани с туризма. Някои оферти са безспорни и бяха утвърдени, по други ще бъде работено. Темата с ваучерите в една или друга форма беше призната, въпросът е да се уточният нещата ", разяснява и вицепремиерът Красимир Каракачанов.

От думите на Дончев стана ясно още, че в случай че има нова мярка, която да бъде разхлабена, то тя ще бъде в посока отварянето на детските градини. За момента обаче позицията на държавното управление е внимателна, тъй като децата могат да разпространят болестта. Томислав Дончев добави, че единствено в една-две страни в Европа се възвръща работата на детските градини и ще се види какъв ще бъде резултатът от това.

Вицепремиерът също разяснява, че се работи по прецизиране на мярката 60/40.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР