Кметът на Велико Търново Даниел Панов уважи международната научна конференция,

...
Кметът на Велико Търново Даниел Панов уважи международната научна конференция,
Коментари Харесай

Кметът на Търново уважи международна научна конференция със 100 учени във ВТУ

Кметът на Велико Търново Даниел Панов почете интернационалната научна конференция, проведена в чест на историка и почетен жител на Старата столица проф. Пламен Павлов във връзка 60-годишния му празник. Тридневният конгрес се организира във Великотърновския университет „ Св. св. Кирил и Методий “ и събира в старопрестолния град учени от 12 страни.

Конференцията се организира под надпис „ България, българите и светът. Владетел, страна и черква в Средновековните Балкани “ и е отдадена също на въстанието на Петър и Асен, довело до възобновяване на българската страна и до оповестяването на Търновград за столица.

Даниел Панов акцентира, че интернационалният конгрес е огромно събитие както за Старата столица, по този начин и за България и неслучайно съответствува с една от най-важните дати в българската история и с огромния християнски празник Димитровден.
 k3_1024x682  k5_1024x683  k6_1024x683
„ Проф. Пламен Павлов е академик, за които историята не е единствено просвета, а е идея. Той е от хората, които ни припомнят, че нашият народ е дал доста на света, че има за какво да се гордеем, че сме българи. Учените като него са благосъстояние за България. Ние би трябвало да познаваме нашите корени, националните ни герои, най-важните исторически събития, да възпитаваме в дух на родолюбие нашите деца. Благодаря на проф. Павлов и на неговите сътрудници от Историческия факултет на ВТУ „ Св. св.Кирил и Методий “, че вършат точно това “, сподели в приветствените си думи кметът на Велико Търново.

Даниел Панов удостои проф. Павлов с почетен орден и грамота, издадени по случай 110-годишнината от Независимостта на България. „ Нека този орден припомня на проф. Павлов, че Община Велико Търново постоянно ще стои зад него и зад хората, които ни връщат към нашите обичаи, традиции, фолклор, които ни карат да се усещаме горди българи “, добави кметът.

Проф. Пламен Павлов акцентира, че Община Велико Търново и Историческият факултет работят в доста положително съдействие. „ Благодаря на кмета за всички конференции, които домакинстваме, изключително за тази, която бе във връзка 830-годишнината от въстанието на Петър и Асен. Не нея участваха огромна част от гостите, които и през днешния ден са тук и това е знак, че се утвърждава една традиция – 26 октомври да се трансформира в нашия народен календар в Ден на българското възкресение “, разяснява проф. Павлов.

„ Фактът, че конференцията събира изявени имена в историческата просвета потвърждава, че преподаватели като проф. Пламен Павлов и неговите сътрудници от Историческия факултет сполучливо утвърждават Търновската историческа школа измежду най-значимите в България и в Европа. А всичко това дава образа и на Велико Търново като център на образованието, културата и духовността “, сподели още Даниел Панов.

Приветствия насочиха също заместник-ректорът на ВТУ „ Св. св. Кирил и Методий “ доцент доктор Димитър Димитров, историците акад. Васил Гюзелев, доцент доктор Иван Лазаров и доцент доктор Николай Кънев.

Международната научна конференция е проведена от Историческия факултет и Центъра за медиевестични проучвания на ВТУ „ Св. св. Кирил и Методий “. Подкрепа за огромното събитие оказват Община Велико Търново и кметът Даниел Панов, Фондация „ Българска памет “ с ръководител доктор Милен Врабевски, Фондът за научни проучвания към Министерството на науката и образованието, ВТУ „ Св. св. Кирил и Методий “, Регионален исторически музей – Бургас, печатница „ Абагар “ и Иван Кузманов от „ Русокастро “. Събитието е най-голямото в научната сфера, провеждащо се тази година във Велико Търново.

100 участници ще се показват с отчети, а една четвърт от тях са от чужбина. Представени са и всички научни институции в България. Във Велико Търново идват световноизвестни имена в историческата просвета – проф. Димитрий Поливяний /Русия/, проф. Радивой Радич /Сърбия/, проф. Патрик Льока /САЩ/, проф. Мирослав Лешка /Полша/, а също и огромните български историци акад. Васил Гюзелев, проф. Христо Матанов, проф. Милияна Каймаканова, доцент Георги Николов, проф. Илия Илиев. С отчети ще се показват също водещи български археолози, измежду които проф. Николай Овчаров, проф. Казимир Попконстантинов, проф. Хитко Вачев, проф. Константин Тотев, доцент Константин Дочев.

Всички научни материали от конференцията ще бъдат обединени в особено издание – рефериран двутомник, който ще влезе в интернационалния книжовен продан.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР