Кметът на Свищов Генчо Генчев обяви от днес до 11

...
Кметът на Свищов Генчо Генчев обяви от днес до 11
Коментари Харесай

Бедствено положение от днес в община Свищов заради чумата по свинете. Викат армията на помощ

Кметът на Свищов Генчо Генчев разгласи от през днешния ден до 11 август бедствено състояние в общината, поради африканската чума по свинете в промишлената плантация в село Българско Сливово. Той насочи апел за помощ към страната и армията.

Със заповед на кмета се анулират всички всеобщи мероприятия в Свищовско. Спира се продажбата на животни по пазарите. Освен това ще бъдат направени контролно-пропускателни пунктове за стягане на контрола по транспорт на животни.

В същото време стартира и умъртвяването на 17 500 животни от свинекомплекса, където бе записано огнище на болестта на 31 юли. Решението за бедственото състояние беше взето след две изключителни съвещания през днешния ден на общинската епизоотична комисия. „ Вече стартира интервенцията по умъртвяването на животните и извозването на труповете до местата, там, където би трябвало да бъдат загробени. Искаме помощ от отделение 28880 гр. Белене, с което да се обезпечи профилирана техника, защото това са доста животни, за малко време би трябвало да бъде унищожено и ликвидирано огнището “, съобщи за БНР кметът Генчо Генчев.

Налага се да бъде потърсена помощ от страната и военните, добави той.

„ Ще е нужна извънредно доста техника. Това са доста животни, които би трябвало да бъдат загробени. Процес, който извънредно доста затруднява обстановката, и ние би трябвало да действаме доста проведено, съответно и бързо, с цел да можем да приключим “, разяснява Генчев.

По-рано той увери, че семействата в общината са унищожили домашните си свине. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР