Кметът на Пловдив инж. Иван Тотев кани пловдивчани и гости

...
Кметът на Пловдив инж. Иван Тотев кани пловдивчани и гости
Коментари Харесай

Ето как честваме 140 години от освобождението на Пловдив

Кметът на Пловдив инж. Иван Тотев кани пловдивчани и посетители на града на възпоменателно тържествено честване във връзка навършването на 140 години от Освобождението на Пловдив от османско иго.

Събитието ще се състои на 16 януари 2018 г , вторник, от 11 часа пред паметника на Капитан Бураго в Дондуковата градина на Пловдив /градината зад Централния дом на младоженците/. Слово във връзка годишнината и събитията от 1878 година ще произнесе историкът от Регионален исторически музей – Пловдив доктор Видин Сукарев. Водещ на тържеството ще бъде Златко Павлов.

В формалната гала, проведена от Община Пловдив, ще взе участие почетна рота, венценосци и боен духов оркестър. Паметта на починалите за свободата на Пловдив ще бъде почетена с рухване на колене и минута безмълвие. Ще бъдат положени венци и цветя на паметника на именития Капитан Александър Петрович Бураго.

В Дондуковата градина в 10.30 часа (преди възпоменателното честване), Комитет „ Родолюбие “ ще показа възстановката „ Живи картини от Освобождението “.

В 11.45 часа в Музейния център за модерна история на улица " Ангел Букурещлиев " № 14 ще бъда открита изложбата " Българското опълчение през погледа на опълченеца Стефан Кисов ".

Тя е естественото продължение на преиздадения след 115 години труд на полковник Стефан Кисов. Дело е на Национален музей " Шипка-Бузлуджа ". Организатор на представянето в Пловдив е Регионалният исторически музей в града.

Как ще честваме празника

10.30 ч . - Възстановка на Комитет „ Родолюбие “ – „ Живи картини от Освобождението на Пловдив “, отбраната на българите от черкезките и башибозушки нападения, героичния героизъм на капитан Бураго, посрещането на Генерал Гурко.

11.00 ч. - Поклонение пред паметника на капитан Бураго в Дондуковата градина. Официално слово. Полагане на венци и цветя.

Участват: Военен духов оркестър, внушителен взвод, венценосци

Представители на Комитет „ Родолюбие “

СЛОВО: доктор Видин Сукарев – историк, Регионален исторически музей - Пловдив

ВОДЕЩ: Златко Павлов


МЯСТО: Музеен център за модерна история, ул. " Ангел Букурещлиев " №14

11.45 ч. - Откриване на галерия " Българското опълчение през погледа на опълченеца Стефан Кисов ". Експозицията е естественото продължение на преиздадения след 115 години труд на полковник Стефан Кисов и е дело на Национален музей " Шипка-Бузлуджа ". Организатор на представянето в Пловдив е Регионалния исторически музей.

На вниманието на пловдивското родолюбиво поданство ще бъдат показани фотоси, униформи и оръжие на 7444 български опълченци, тръгнали от Кишинев да се бият за свободата на Родината си. Изложбата ще бъде открита с осъществявания на Девическа хорова групировка „ Евмолпея “, с диригент Рада Славинска. /Марица.бг


 Ето по какъв начин честваме 140 години от освобождението на Пловдив
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР