Кметът на Мездра Генади Събков отчете постигнатото за три години

...
Кметът на Мездра Генади Събков отчете постигнатото за три години
Коментари Харесай

Кметът на Мездра се отчете пред жителите на Люти Брод, Моравица и Руска Бела

Кметът на Мездра Генади Събков регистрира постигнатото за три години и половина от мандата си.
„ През 2015 година, когато влязох в общината като кмет, наследих над 8.5 милиона отговорности на моите прародители. Днес към този момент имаме върнати 6 милиона от тях.
Успяхме да спрем източването на общинската хазна и да превърнем Оперативна програма „ Чистота “ в едно работещо дружество, което да е в помощ на хората. Благодарение на тях съумяваме да поддържаме инфраструктурата на общината (пътища, здания, детски площадки…).
Ако не бяха тези заеми, които бяхме принудени да връщаме, можехме да създадем по 10 улици във всяко едно от 27-те обитаеми места в общината. Благодарение на напъните ни и изключителната финансова дисциплинираност община Мездра се употребява с огромно доверие пред Министерство на финансите. Неслучайно ни бяха отпуснали заем в размер на 1 689 000лв. за погасяване на различен заем, обвързван с водния цикъл на Мездра и пречиствателната станция край града.
И виждайки какво е ситуацията на общината пред финансовите институции, предложих на общинския съвет да вземем един дълготраен безлихвен заем за да подобрим ситуацията в общината, да можем да построяваме, да вършим улици, да реновираме - те отхвърлиха. Проведохме две сесии, извънредно неплодотворни. На едната не пристигнаха и бойкотираха съвещанието, а на другата 11 съветници от ГЕРБ, АБВ и Народен съюз гласоподаваха срещу това община Мездра да се развива.
От това тяхно решение последва Министерство на финансите си удържи финансовата дотация в размер на 900 хиляди лв. и на процедура тази година нямаме финансова стратегия. Удържаха си и изравнителната дотация – 800 хиляди лв.. Така на процедура тези 11 съветници се пробваха да слагат общината на колене и да блокират работата на администрацията, само че ние намерихме решение и единствено за предходната година сме привлекли външни средства по разнообразни стратегии в размер на 8 300 000 лв. “, сподели кметът.
Той показа пред жителите на Люти брод, че зад тези външни средства стоят саниране на жилищни блокове, едно-, дву- и многофамилни жилищни и публични здания. Инж. Събков съобщи още, че над 2 000 души сега могат да се радват на по-ниски битови сметки и по-голям комфорт единствено тъй като жилищата им са санирани. Той показа, че на множеството семейства получили гратис саниране на жилищата, месечните разноски за отопление са паднали на половина.
Като една от аргументите за стабилизирането на общинските финанси е вложението в техника и човешки запаси на общинско дружество „ Чистота “.
„ Откакто стабилизирахме комуналното дружество в Мездра, разноските ни за поправки понижиха фрапантно. Така успяхме да се оборудваме с техника, която даже в прилежащата на нас община Враца нямат. По този метод, инвестирайки в нашето дружество, в нашите хора, съумяваме да работим по-бързо, по-евтино и със засилен надзор “, добави инж. Събков.
Пред жителите на село Люти брод кметът на община Мездра пое ангажимент селото да се трансформира в перлата на Искърското дефиле с провеждането на Национален фолклорен събор „ Де е българското “.
„ В рамките на предходната година тук в селото успяхме да отремонтираме покрива на пенсионерски клуб и още няколко здания. В момента почистваме и облагородяваме региона към посетителския център на Политическа партия „ Врачански Балкан “, където ще се организира и фолклорният фестивал. Възнамеряваме да асфалтираме и остарелия път в Люти брод, с цел да може да има по-лесен достъп до фестивалната сцена. В региона към този момент е отремонтирана и пусната в употреба чешмата, която години наред не функционираше. Изчистихме и подравнихме пътя край реката и под моста. Очаквам до няколко дни да получа отговор от Политическа партия „ Врачански Балкан “ за план, обвързван с създаване на площадка за отдих по ПУДООС. Ако не съумеят те да го завоюват, ние ще изградим това оборудване със лични сили и средства “ – сподели кметът на Община Мездра инж. Генади Събков.
Жителите на балканското село благодариха за всичко свършено от кмета на общината и неговия екип, като споделиха и някои проблеми в селото, които той даде обещание да позволи.
В село Моравица инж. Събков показа, че тази година над 14 милиона лв. са привлечените външни средства в Община Мездра по разнообразни стратегии. По плана за воден цикъл на няколко села в общината, измежду които и Моравица, с изключение на замяна на 8 090м тръбопровод при помпената станция в селото, каптаж „ Макрешница “, откъдето Моравица черпи вода, ще бъде построено и пречиствателно оборудване. Така ще се употребяват по-ефективно водните запаси и ще се усъвършенства средата и качеството на живот на над 3 500 души. Проектът е на стойност 5 519 670 лева, като най- огромната инвестиция е точно в село Моравица.
„ Освен че ще ви бъдат сменени тръбите, планът е по този начин изработен, че улиците, по които ще се копае, ще бъдат асфалтирани от бордюр до бордюр “, добави пред жителите на Моравица инж. Събков.
По молба на локалните той пое ангажимент да бъде отремонтиран салонът на учебното заведение, където се организират изяви по разнообразни събития. Ремонт ще бъде осъществен и на две площадки в селото, едната от които в двора на детската градина.
Кметът акцентира и триумфите на локалния футболен тим и детско-юношеската школа към него, като даде обещание да поддържа децата в селото. Бяха регистрирани и напъните, които е положила община Мездра да резервира локалното учебно заведение, макар непрекъснатия напън от разнообразни институции то да бъде закрито.
„ Това учебно заведение ще продължи да го има, до момента в който ползата на децата, колкото и малко да са те, съществува. Наша отговорност е да дадем положително обучение на децата си и да ги задържим в учебното заведение “- безапелационен бе инж. Събков.
Липсата на комфортен превоз до общинския център бе един от сериозните проблеми, за чието решение жителите на село Руска Бела помолиха инж. Събков.
„ Ще беседвам още веднъж с шефа на главния транспортьор на територията на Общината и ще се опитам да решим този проблем. Най- огромното ми предпочитание е и с това общинско дружество да работим по този начин, както с Оперативна програма “Чистота “. Тоест ние да правим тези транспорти, само че на този стадий е доста мъчно. Проблемът в транспортния бранш не визира единствено вашето село, той е сериозен за цяла Северозападна България. Фирмите не демонстрират интерес, и то чисто стопански, към дребни дестинации, защото работят на загуба. Проблем се оказва и неналичието на задоволителна отплата от страна на страната към тези компании. Оказва се, че за превозвачите е доста по-изгодно да правят транспорт на пасажери до фабрики като този в Мездра и Ботевград, в сравнение с в дребни обитаеми места.
Много ми се желае тези транспорти да ги прави нашата компания „ Мездра Автотранспорт “, само че за жалост на този стадий е доста мъчно “, показа инж. Събков пред жителите на Руска Бела.
Пред тях той съобщи, че общината прави всички допустимо да поддържа и подкрепя локалната болница, защото това е единственото здравно заведение, което може да обслужва оптимално бързо жителите на 27-те обитаеми места.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР