Кметът на Кърджали Хасан Азис, енорийският свещеник отец Петър и

...
Кметът на Кърджали Хасан Азис, енорийският свещеник отец Петър и
Коментари Харесай

Кметът на Кърджали и религиозни представители на аудиенция при папа Франциск

Кметът на Кърджали Хасан Азис, енорийският духовник отец Петър и районният мюфтия Бейхан Еминефенди отпътуват на персонална визита при папа Франциск. Тримата са включени в състава на публична делегация, която ще посети Ватикана в края на идната седмица, съобщи БНР.

За първи път районни водачи ще се срещнат с главата на Римо-католическата черква. Визитата е проведена от българския дипломат във Ватикана Богдан Паташев и е съгласувана с Външното ни министерство. Аудиенцията е персонална и ще се състои в кабинета на папа Франциск. Идеята за срещата е на кмета на Кърджали Хасан Азис, който при запознанството си с българския дипломат разказал за връзките в обитаемоте с разнообразни етноси Източни Родопи.

Предстоящата аудиенция се приготвя в съгласуваност с Българската православна черква и с Главното мюфтийство.

Според Хасан Азис това е самопризнание от страна на Светия трон за модела на етническа приемливост, надграждан в региона на Кърджали в продължение на десетки години.

" В обитаемоте места в Източните Родопи имаме положително взаимоотношение като локална власт, като черква, като джамия, а през годините вършим разнообразни начинания, които към този момент са станали част от битието и традициите на Кърджали, това е отбелязването на редица празници, разясни Хасан Азис за " Рано в неделя ".

Този нюанс още веднъж ще бъде разказан по време на персоналната визита с папа Франциск, добави кметът Хасан Азис. Представители на Ватикана са показали интерес към положителния етнически модел в България и това е било решаващо за начало на подготовката на визитата. В формалната делегация, с изключение на кмета, попа и мюфтията, са включени основният мюфтия Мустафа Хаджъ и заместникът му Бейхан Мехмед. Вече са готови специфични дарове за папа Франциск, които демонстрират благосъстоянието на Кърджалийския край.

Представители на Ватикана са показали интерес точно към положителния етнически модел в България и това е било решаващо за начало на подготовката на тази аудиенция.

Според кмета Хасан Азис този модел на етническа приемливост е образец за подражателство, излязъл отвън границите на страната ни. По думите му той е основан с общите старания на локалната власт и религиозните институции. Кметът чака с интерес срещата с папа Франциск, за която дава обещание да опише по-късно. Личната визита на тримата от Кърджали е планувана за 25 и 26 август. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР