Ключово е социалното дистанциране и самоизолиранетоИма заразени три деца -

...
Ключово е социалното дистанциране и самоизолиранетоИма заразени три деца -
Коментари Харесай

Мутафчийски: Няма кой да погребе починалата жена, всички са под карантина

Ключово е общественото разграничаване и самоизолирането

Има инфектирани три деца - на 4, 7 и 11 години

Възстановени от болестта са 70 хиляди В Китай записаха единствено 21 случая през вчерашния ден, това е безпрецендентно, в Европа към момента няма даже задържане на случаите. Това заяви генерал-майор проф. доктор Венцислав Мутафчийски по време на брифинг.

" Докладвахме за динамичната конюнктура и предприемащите се ограничения в Европа. Неведнъж съм казвал, че още на 3 март СЗО оцени, че единствените верни ограничения са ограниченията на Китай и се предлага да бъдат реплицирани. Ключовата дума е общественото разграничаване и самоизолирането ", сподели още той.

" Причината за разрастването на епидемията на една фамилия у нас е едно тържество с 24 индивида ", сподели Мутафчийски.

" Говорих с дъщерята на умрялата 3 пъти през вчерашния ден. Починалата жена няма сега кой да я погребе, тъй като всички са под карантина ", сподели още той.

" Няма нови позитивни проби от оповестените през вчерашния ден 23. Всички контактни лица са издирени от РЗИ. Те са разпознати и предизвестени. Засега може да си позволим лукса да настаняваме здрави хора. Но по-нататък какво ще става. Ако запълник лечебните заведения със здрави преносители, ще сринем системата. Трябват механизми по надзор на болните или здравите в карантина. Няма такива към този миг ", сподели още той.

" Когато се лимитират обществените контакти това сигурно забавя болестта. Ние се намираме в подножието на тази рецесия ", сподели още Мутафчийски.

" Приетият пръв в " Пирогов " мъж е в тежко, само че устойчиво положение. Придружителката на първата призната във ВМА е с двустранна пневмония, не изисква интубация ", сподели той.

" И деца се заразяват, никой не е споделил, че не се ", добави Мутафчийски.

" Доколкото знам няма напуснали лекари. Аз като хирург не мога да церя инфекциозно заболели. А в изключителни обстановки в целия свят хирурзи се грижат за тези заболели. Още първоначално изменихме длъжносни характерности, с цел да можем да подготвим този стационар. Инфекционист ще бъде единствено на съвещателен принцип, главно се грижат лекарите от Бърза помощ. Това може да ви се коства малък проблем, само че не е. В такава сериозна обстановка не всеки демонстрира героизъм и себеотрицания. Живеем в законова страна, би трябвало всичко да бъде изпипано. Трябва да се дадат пълномощия на орган в страната, който да може да реагира по съответния метод. Щабът не е политически орган, няма да се занимава с това ", сподели той.

" Политиците демонстрират зрялост в сериозни обстановки. В България всички към този момент са мобилизирани в тази история, в която сме въвлечени. Гражданите реагират съответно, не се събират на публични места. Артистите споделят: Дори да ни разрешите, няма да изнасяме спектакли. Това е пробуждане на верните чувства. Не се двоумя, че ще има вярно схващане. Детайлите не са ми ясни, само че посоката е вярна ", сподели той.

" Имаме инфектирани три деца - на 4, 7 и 11 години. Те не са заболели, нямат признаци, те са контактни лица. Дали са позитивни проби. 2 деца са в болница като контактни лица, тъй като родителите им са в болница ", сподели още той.

" Колко маски видяхте ушити. Една хирургична маска е 10 пъти по-ненадеждна от 1 ушита. Аз имам трети разряд по шивачество и мога да си ушия за три минути една такава маска ", сподели Мутафчийски.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР