Ключовите два въпроса за света през 2024 г. са –

...
Ключовите два въпроса за света през 2024 г. са –
Коментари Харесай

Кои ще са ключовите два въпроса за света през 2024 г.?

Ключовите два въпроса за света през 2024 година са – „ Какво ще стане на фронта в Украйна? “ и „ Какво ще стане на изборите в Съединени американски щати? “ . Така стартира последният разбор на финансиста и лекар по стопанска система Евгений Кънев , оповестен във Фейсбук. Той продължава по следния метод:

„ Войната е в тупик заради паритет на съветско количество и украинско качество. За да промени салдото, Украйна понижи възрастта за военна готовност от 27 на 25 години, като военните желаят още 500 хиляди души в армията. Това обаче няма да реши войната, тъй като в количествено отношение Путин постоянно ще има преимущество. Войната може да промени своя курс единствено с масирана доставка от Запада на три типа оръжия:

– противоракетни и противодронни комплекси;
– оръжия за далекобойно поразяване на цели;
– самолети F-16.

Ясно е, че те зависят най-много от количеството и качеството на военната помощ на Съединени американски щати. Интересното е, че има три ясни линии на държание в американската политика:

Най-голямата група е на демократите с президента Байдън – твърдо за помощ, само че такава, че Украйна да не загуби войната.
Средната по-големина група е на републиканците тръмписти – те са срещу помощ или биха подкрепили помощ, единствено в случай че получат отсреща финансиране за техни планове като ограничение на имиграцията
Най-малката, само че радикална група е от типичен републиканци и някои демократи – те поддържат проект за въоръжаване на Украйна незабавно с колкото и каквото е належащо, с цел да завоюва войната.

Има знаци, че поради изборите Байдън е податлив да поддържа по-масирана в качество помощ, само че пък републиканците, които също желаят това не биха подкрепили негов проект, с цел да не налеят предизборно вода в мелницата на демократите.

Затова най-голямото незнайно е дали Тръмп ще оцелее в правосъдните процеси против него и ще стане претендент. Тогава ще станем очевидци на повтаряне на изборите от 2020 година, евентуално още веднъж с дребна победа за Байдън. Но в случай че Тръмп победи, светът още веднъж ще се придвижи по-близо до международна война поради изолационистката републиканска политика, както сред двете международни войни.

Да напомня, че прототипът на Организация на обединените нации – Лигата на нациите се провали в огромна степен, тъй като нейният основател президентът демократ Удроу Уилсън беше неодобрен от републиканците и Съединени американски щати не участваха в нея. Така тя стана леко затруднение по-късно пред Мусолини и Хитлер. Пак републиканците блокираха със специфични закони военната помощ, която президентът демократ Рузвелт искаше да окаже на страните обект на експанзия от Италия и Германия – чак до Пърл Харбър. И по този начин Съединени американски щати се включи прекомерно късно във войната, а светът заплати голяма цена, с цел да спре авторитарите. Същият рисков спектакъл – отново за военна помощ, само че за Украйна – се играе още веднъж от тръмпистите в този момент.

2024 година ще е индикативна накъде ще тръгне светът: Към повече авторитаризъм и войни или консолидация на демокрациите към общ разказ за човечеството, с който да завоюват световния Юг на своя страна – и по този начин да пречупят възходящия властнически тренд. Затова успеха на Украйна е толкоз значима. “

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР