Ключът към съгласието на България за начало на преговори на

...
Ключът към съгласието на България за начало на преговори на
Коментари Харесай

Радев настоя Скопие да спазва Договора за добросъседство


Ключът към единодушието на България за начало на договаряния на Република Северна Македония за участие в Европейския съюз не е комплициран и зависи от това Скопие да съблюдава абсолютно Договора за другарство и добросъседство, подписан през 2017 година. Това съобщи президентът Румен Радев, който съставлява България на срещата на върха Европейски съюз-Западни Балкани в Словения, представен от БНР.

„ На първо място македонските българи да бъдат в действителност равнопоставени с другите седем съставни елементи от народа, които са категорично вписани в конституцията на Република Северна Македония. Ние поддържаме тяхното искане, на нашите македонски българи, това да бъде записано в конституцията и законите на страната. На второ място – това значи македонските българи да бъдат съответно отразени като националност и като брой в процеса на броене, в неговите резултати. И на трето място, по този начин както бе приета историческата истина в връзките с Гърция, по този начин следва да бъде приета и историческата истина в връзките с България. Обективните обстоятелства от нашата обща история не могат да бъдат подлагани на мултиперспективно пояснение, приемането и използването на нашето единодушие следва да получи ефикасни гаранции от Европейски Съюз, каквито прецеденти към този момент има в преговорните процеси и време е за исторически взаимни отстъпки и помиряване “.

Радев чака от премиера на Република Северна Македония Зоран Заев и от президента Стево Пендаровски смели решения: „ Скъсване дефинитивно с идеологемите от тоталитарното минало, с македонизма и омразата към България, и вземането на ясни решения, които да отворят най-накрая вероятността на нашите братя към европейско участие “.

София и Скопие работят по протокол, който да съдържа правнообвързващи гаранции за осъществяване уговорките в контракта от 2017 година. Очаква се двустранният протокол да е подготвен при започване на ноември.

Днес в Бърдо, Словения, в границите на срещата Европейски съюз - Западни Балкани, Радев се срещна с премиера на РСМ Зоран Заев, с еврокомисаря за разширението Оливер Вархеи, с ръководителите на Европейска комисия и Евросъвета Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел, както и с домакина - словенският министър председател Янез Янша.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР