Клуб на дейците на културата във Враца отбеляза 90-та годишнина

...
Клуб на дейците на културата във Враца отбеляза 90-та годишнина
Коментари Харесай

Клубът на дейците на културата във Враца отбеляза юбилей на Герго Чернев

Клуб на дейците на културата във Враца означи 90-та годишнина от рождението на Герго Чернев. Врачанският държавник е неизменима част от клуба през последните 15 години - деен участник в деянията, съпричастен с неговите проблеми, един от донорите. Той е спонсор на литературните издания на някои от врачанските създатели.
Чернев е един от основателите и донорите за възобновяване на Бистрешкия манастир „ Св.Иван Пусти”, ръководител на Инициативен комитет „ Памет за Враца”, който построи незабравим знак на починалите врачани в наводнението през 1966 година С негово присъединяване бе построен и монумент на починалите в бомбардировката на Враца през 1944 година и починалите във войните врачани, както и още паметни знаци на врачански исторически персони.
На тържеството биографична информация за юбиляра прочете Мирослав Ангелов, а прочувствено одобрение към Чернев насочи поетът Върбан Велчев, който рецитира и стихотворение, отдадено на него. Специален приветствен адрес за Чернев от ВМРО-Враца връчи художникът Красимир Ангелов, който сподели, че Чернев е огромен родолюбец и виновен човек и е образец за младежите във Враца.
Поздравления и дарове Чернев получи от писателя Петър Доневски и скулпторът Цено Ценов, а Евдокия Марангозова и Мариела Ценова направиха към него лирични обръщения. Изключително прецизен и изразителен портрет на „ джентълмена” Герго Чернев направи проф.Ангел Кунов, а Руслан Марков- зам.председател на сдружението „ Врачанска кореняшка среща” му сервира шеговито приветствие в стихотворна форма. От Клуб на дейците на културата връчиха на Чернев приветствен адрес и колаж от снимки в рамка под надпис „ Чернев и КДК”. Всички участници поздравиха персонално рожденика, а Маргарита Пешева напомни за неговото човешко отношение и достойнство като шеф.
Официалната гала в чест на юбиляра, неговите другари приключиха с „ Многая лета”, а радостната част продължи с богата почерпка за здраве на Герго Чернев, прекъсвана постоянно от поетичните прояви на Ботьо Гарвански, Ваня Попова, Кирил Луканов и др.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР