Климатичните условия не са водещи за грипните епидемии, но при

...
Климатичните условия не са водещи за грипните епидемии, но при
Коментари Харесай

Ангел Кунчев: Епидемията набира сила с 2 вида грип, но боледуването не е по-тежко

Климатичните условия не са водещи за грипните епидемии, само че при извънредно високи температури като сега хората контактуват по-оживено и вълната се популяризира по-бързо, разяснява пред Нова тв основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев. Над 10% от пробите са позитивни и съвсем поравно за двата вида грип – А и В, което е относително необичаен вид начало на сезонна грипна зараза. Прогнозите за пика обаче са все по този начин за февруари.

Здравните управляващи нямат данни за по-тежко от нормалното протичане на вариантите в този момент. Важно е обаче да не се вдигнат внезапно болните, които би трябвало да влязат в болница, а това зависи от разпространяването, изясни Кунчев и посъветва да се съблюдават ограниченията, които защищават от заразяване и са същите, каквито и против коронавирусната зараза.

Намаляват децата с респираторния синцитиален вирус, който визира най-малките структури на белия дроб и провокира бронхеолит.

Има голямо многообразие от сезонни вируси сега, само че всички имат сходни признаци и се лекуват по сходен метод. Сигнал, че би трябвало да се търси доктор, е задържане на високата температура повече от 4-5 дни, тежест в гърдите, кашлица и изключително неналичието на жизнеспособност, изясни основният държавен здравен контрольор. Според него е вярно, че Европа подхваща общ метод към идващите от Китай. От 8 януари страната подвига всички ограничавания за пътуването и се чака след 3-те години пандемия милиони хора да се съберат с околните си за китайската Нова година. Проблем е неизбежно да възникне, само че надали ще е като при започване на пандемията – вирусът не е същият, в този момент се преодолява по-лесно, подготовката на здравните системи и на медицината също е доста по-благоприятна, успокои доцент Кунчев. Никакви ограничения не могат да спрат вирус, разпространяващ се по въздушен път, само че няма алтернатива да следим и нищо да не вършим, сподели специалистът.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР