Клеопатра е била със светла кожа, обяви министерството на туризма

...
Клеопатра е била със светла кожа, обяви министерството на туризма
Коментари Харесай

Египет: Клеопатра е била със светла кожа

Клеопатра е била със светла кожа, разгласи министерството на туризма и паметниците на културата на Египет, заяви Агенция Франс Прес. Изявлението е във връзка поредицата на Нетфликс, която ще стартира да се популяризира след седмица. 

Ролята на Клеопатра в продукцията на Нетфликс се извършва от чернокожа актриса. Изпълнителен продуцент е Джейда Пинкет-Смит. Според създателите в основата на „ Клеопатра “ са исторически данни и експертни отзиви.

Стрийминг платформата ще стартира излъчването на поредицата на 10 май.

Предварителните анонси представяха продукцията като филм за битката на последната египетска кралица да отбрани трона и фамилията си. Междувременно изборът на актриса провокира дискусия в Египет.

Интернет петиция упорства прекъсването на „ Клеопатра “ поради историческа имитация и към този момент е събрала повече от 40 000 подписа. Има и гласове, които приканват за прекъсване на Нетфликс. Депутатът Сабоура ал-Сайед съобщи, че Народното събрание би трябвало да забрани платформата за стрийминг.

В четвъртък министърът на туризма и по въпросите на паметниците на културата разгласява дълго изказване, цитиращо голям брой специалисти, безапелационни в мнението си, че кралица Клеопатра е имала бяла кожа. Тя е била от елински генезис и чертите на лицето ѝ са били типичните за елините.

Статуите на царицата са най-голямото доказателство, се споделя в текста на министъра.

Според Мустафа Уазири, общоприет секретар на Върховния съвет за античните полезности, представянето на царицата като чернокожа жена не е нищо с изключение на „ имитация на египетската история “.

Целта на изказването на министъра е да се отбрани историята на кралица Клеопатра, която е значима част от историята на Древен Египет.

В Египет от време на време се отхвърлят теории на афроамериканци за произхода да египетската цивилизация.

Клеопатра е владетелка от македонската династия на Птолемеите. След разпадането на империята на Александър Велики военачалник Птолемей става цар на Египет и придвижва културата на елинизма по крайбрежията на Нил.

Според легендите Клеопатра, която е родена ок. 69 година прочие Хр. е била доста красива. Външният ѝ тип и цветът на кожата ѝ остават предмет на голям брой догатки. През 2009 година документален филм на Би Би Си удостовери теорията за африканската кръв на царицата, без да провокира полемики, написа Българска телеграфна агенция.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР