Клеман Мелки, Франс прес БТАНоминации, реформи, дипломация - след смъртта

...
Клеман Мелки, Франс прес БТАНоминации, реформи, дипломация - след смъртта
Коментари Харесай

Франс прес: Папа Франциск е изправен пред гражданска война в Църквата

Клеман Мелки, Франс прес
Българска телеграфна агенция

Номинации, промени, дипломация - след гибелта на Бенедикт XVI рецензиите във Ватикана против ръководството на папа Франциск се ускориха. Те са индикация за климат на " революция " в Църква, обхваната от размишления за бъдещето си.

Броени дни след кончината на Бенедикт на 31 декември м.г. персоналният му секретар Георг Генсвайн разкритикува Франциск, като съобщи, че той е " разрушил сърцето " на починалия папа, като е лимитирал литургиите на латински език.

Критиките на Генсвайн не са нови и са в благозвучие с рецензиите против " метода Франциск ", отправени от консервативното крило на Курията ( " държавното управление " на Светия престол), чиито членове упрекват Франциск в прекомерно свободна интерпретация на доктрината и в авторитаризъм.

В средата на предишния месец, когато умря породилият дискусия австралийски кардинал Джордж Пел, италиански публицист разкри, че кардиналът е създател на анонимна записка, която съдържа директни нападки против Франциск.

В бележката Пел, някогашен непосредствен консултант на Франциск, който способства за въвеждането на ред във финансите на Ватикана, окачествява ръководството на настоящия папа като " злополука в доста връзки " и подлага на критика " сериозните провали " на дипломацията му, наранена отрицателно от войната в Украйна.

Критиките обаче доближиха апогея си с публикуването в края на предишния месец на книга на немския кардинал Герхард Мюлер, някогашен префект на авторитетната Конгрегация за доктрината на вярата.

В книгата си теологът остро подлага на критика ръководството и стила на аржентинския йезуит, като твърди, че той се намира под въздействието на една " клика " към него. Освен това в труда си Мюлер показва безпокойствие от " доктриналната комплицираност " на Франциск.

" Неспирна ескалация "

В коридорите на Ватикана книгата на Мюлер провокира неодобрение. " Когато приемате да станете кардинал, се ангажирате да подкрепяте папата. Критиките се вършат в частен режим, а не обществено ", показва негодуванието и разочарованието си почитан представител на ватиканския Държавен секретариат.

Според италианския откривател на Ватискана Марко Полити тази книга " е нова стъпка в неспирната ескалация от страна на съперниците на папата ".

" В Църквата има революция, която ще продължи до последния ден от ръководството на папата ", изяснява Полити пред Франс прес.

В изявление, което даде в самолета на връщане от Южен Судан, Франциск съобщи, че съжалява, че гибелта на Бенедикт XVI е била употребена от " неетични хора, които работят в полза на обособени групи, а не на Църквата ".

Вътрешните търкания се ускоряват на фона на " Синода за синодалността ".

С тази голяма международна полемика за бъдещето на Църквата папата цели да децентрализира църковното ръководство, само че се сблъсква с възраженията както на реформаторите, по този начин и на консерваторите. Първата фаза на заключителното заседание на форума ще се състои през октомври в Рим.

" Мини събор "

Миналата седмица делегации от към 40 страни се събраха в Прага, с цел да обсъдят настоящи тематики (ролята на дамите, битката против педофилията, повторното подписване на брак от разведени, бракове на свещеници, ЛГБТ хората...).

С този международен синод, " който е нещо като мини събор, ще забележим каква е тежестта на другите течения вътре в Църквата ", споделя Полити.

Според него рецензиите във връзка с папата " към този момент са послужили за основаването на мисловно течение, което е в положение да повлияе на идващия конклав " и на идващия понтификат.

Въпреки това мнозина наблюдаващи настояват, че понастоящем няма индикации тези рецензии да доведат до предварително отдръпване на папата, който наподобява " държи кормилото " по-здраво от всеки път, доколкото му разрешава здравето.

Папата, който е на 86 години и който постоянно е казвал, че е допустимо да се отдръпна предварително, се придвижва благодарение на инвалидна количка поради болки в коляното, само че продължава да е известен, за което свидетелстват фрагментите от африканската му обиколка, по време на която той бе приветстван от голям брой хора.

" Здравето ми не е същото като при започване на понтификата ми. Коляното ме боли, само че постепенно ходя, ще забележим... ", сподели той през вчерашния ден и добави с подигравка: " Черен гологан не се губи ".

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и ! 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР