КИЦ Босилеград“ и Столична община София в лицето на Ирина

...
КИЦ Босилеград“ и Столична община София в лицето на Ирина
Коментари Харесай

19 години КИЦ „Босилеград“


КИЦ „ Босилеград “ и Столична община София в лицето на Ирина Михайлова означиха 19 години от откриването на КИЦ-а и 19 години взаимна работа върху възобновяване и разпространяването на българската просвета в Босилеград.

На събитието присъстваше и генералният консул на Генералното консулство на Р България в Ниш господин Едвин Сугарев.

В началото ръководителят на КИЦ-а Иван Николов поздрави гостите и в късото си послание напомни за тежкия път, който е извървял КИЦ „ Босилеград “ и че макар съпротивата е оставил незаличими следи в съзнанието и живота на жителите на Босилеград. „ Поколения младежи по силата на 103 Постановление получиха образованието си в българските университети. Стотици други получиха българско поданство а с него и закрилата на българската страна и нов късмет в живота. КИЦ „ Босилеград “ смъкна всички табу тематики и ги даде на вниманието на обществото от двете страни на границата и пред европейските институции. Дебатите за ситуацията на българското малцинство в Западните околности в Европейския парламент се организираха въз основата на данните и материалите предоставени от КИЦ-а. Инициативата да се сплоти малцинството към една обща платформа също беше на КИЦ-а. “, сподели Николов и добави, че това са и най-ценните неща, които са се случили в Босилеград в изтеклите 19 години.

Генералният консул Едвин Сугарев честити празника и сподели: „ Не би трябвало българите от Западните околности да живеят в някакъв анклав и деспотия каквато няма на никое място в Европа и в страна, която желае да е членка на Европейския съюз. Не би трябвало да имат кмет, който обезлюдява и затрива своите места. Не би трябвало да имат ръководител на своя Национален съвет, който работи не за, а срещу българските ползи и който е кадърен да зачерни паметта за погрома в Босилеград през 1917 година “.

„ Тази обстановка е срамна и за Сърбия, че я позволява и за България, че я търпи. Мога да ви кажа и да ви подсигурявам едно. Доверието от господин Захариев е снето, както споделиха госпожа Йотова и господин Симеонов в Цариброд, това е минало свършено време “, безапелационен е Сугарев.

Остава по-трудната ни работа да убедим сръбската страна, че ще получи поддръжката за своята евроинтеграция единствено, в случай че подсигурява правата на българското малцинство, по явен и безапелационен метод. Включително като откри метод да реши болния проблем с Босилеград. Захариев не е наш сътрудник, няма ни да бъде “, сподели българският общоприет консул.

„ Нашият сътрудник сте вие, вие събраните в тази зала, локалните организации и достойните жители на Босилеград, които избират свободата пред топлото преклонство на покорените главици. Имам възприятието, че Босилеград не живее в 2017 година. Живее някъде надалеч обратно във времето, при започване на деветнадесети век. Вие сте образец за това че има и различен живот с изключение на феодалната взаимозависимост от един човек. Без вас БИА в действителност ще убие Босилеград “, приключи речта си Сугарев.

Столична община София също засвидетелства поддръжката си към КИЦ-а.

В приятна атмосфера в салона на КИЦ-а артистът Христо Паскалев – Паскал изпя известни български, френски и испански песни, а поетът Огнян Георгиев чете свои стихове. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР