Китайският процесор Powerstar P3-01105 прилича удивително на интелския Core i3-10105(снимка:

...
Китайският процесор Powerstar P3-01105 прилича удивително на интелския Core i3-10105(снимка:
Коментари Харесай

Китай се научи да клонира Intel процесори


Китайският процесор Powerstar P3-01105 наподобява изумително на интелския Core i3-10105
(снимка: IT Home)

Китайската компания Baode Group повдигна завесата пред чипа Powerstar P3-01105, който си наподобява като две капки вода с процесора Intel Core i3-10105 от потомство Comet Lake (2021). Същевременно Baode отхвърля всички клюки, че това е еднакъв процесор и че просто копира създаването на американския чипмейкър.

Powerstar P3-01105 излезе при започване на май 2023 година и разработчикът незабавно го назова „ победоносен “, като твърди, че компютър на негова база може да извършва всички типове настолни стратегии. Компанията нарежда чипа за потребление в бизнес сегмента, само че прецизира, че е много подобаващ и за обществения бранш.

Експерти от Tom’s Hardware обаче потвърдиха, че Powerstar P3-01105 и Core i3-10105 имат доста общи черти, в това число резултатите в бенчмарка GeekBench. Двата чипа са доста сходни като външен тип и дизайн.

Мнозина започнаха да упрекват Baode Group, че просто демонстрира остарели чипове на Intel с нови маркировки върху капака на топлоразпределителя и че действително няма лични технологии в тях.

Разработчиците на Powerstar P3-01105 мълчаха към месец, само че в този момент взеха решение да приказват. Те намерено обявиха, че този процесор въобще не е клонинг на чипа на Intel, само че прецизираха, че е създаден с директното присъединяване на американската корпорация.

Как тъкмо е осъществено сходно съдействие Baode не разкрива, а самата Intel не разяснява думите на евентуалния си китайски сътрудник. От 2018 година Съединени американски щати и Китай водят комерсиална война, която се показва, наред с други неща, в възбрана за доставка на разнообразни американски технологии в Китай. Това важи и за технологиите, употребявани за разработка и произвеждане на процесори.
още по темата
В подтекста на антикитайските наказания Intel ще би трябвало да изиска лиценз за експорт на своите технологии в Китай и да изчака отговора на управляващите.

Ако Intel в действителност имаше пръст в основаването на китайски процесор, това не би било нещо извънредно, разяснява The Register. И до момента имаше къстомизирани версии на процесори на Intel, една от които може би е Powerstar P3-01105. Например, през 2015 година излязоха профилирани сървърни процесори Xeon за облачната инфраструктура на Oracle.

Powerstar P3-01105 и Core i3-10105 в действителност имат безусловно идентични характерности: периодичност до 4,4 GHz, четири ядра, осем влакна и така нататък, само че най-важното е същата 14-нм технология на процеса. Baode не споделя къде ще създава чипа, само че е ясно, че изборът е много стеснен.

Например, Baode може да потърси помощ от китайския производител на чипове по контракт SMIC, който усвои в точния момент 14-нм произвеждане и е самостоятелен от непознати технологии.

Core i3-10105 е от серията Comet Lake на Intel, която, сходно на Ice Lake, е 10-то потомство процесори на американската корпорация. Досега Intel съумя да пусне още три генерации на своите чипове, като се изключи междинните проверки – Tiger Lake, Alder Lake и Raptor Lake.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР