Китайският президент Си Цзинпин обяви днес мащабен план за развитие

...
Китайският президент Си Цзинпин обяви днес мащабен план за развитие
Коментари Харесай

Китай обяви амбициозен план за развитие на Централна Азия

Китайският президент Си Цзинпин разгласи през днешния ден огромен проект за развиване на Централна Азия, включващ създаване на инфраструктура и стимулиране на комерсиалните връзки, оповестяват международните организации. Така Пекин поема лидерската роля в един район, който до неотдавна попадаше в съветската сфера на въздействие, показва Ройтерс.

Mesmerizing show in Xian for the China-Central Asia Summit.

Chinese President Xi Jinping with the five leaders from Kazakhstan, Kyrgyzstan, Uzbekistan, Turkmenistan and Tajikistan.

A multipolar world where every region and country is important in its own ways.
— S.L. Kanthan (@Kanthan2030)
Китай е подготвен да координира тактиките за развиване на Казахстан, Киргизстан, Таджикистан, Туркменистан и Узбекистан и да помогне за модернизацията им, съобщи Си в границите на срещата на високо ниво Китай-Централна Азия в Сиан.

" Срещата дава нов тласък на развиването и ревитализацията на шестте страни и вкарва положителна сила в районната непоклатимост ", съобщи Си на конференция. " Ние дружно ще осъществяваме новата парадигма на съдействие, от което ще завоюват всички ".

С този си ангажимент Китай оглави конкуренцията за политическо и икономическо въздействие в богатия на енергоресурси район, в миг когато Русия е мощно ангажирана с войната си в Украйна, а въздействието на Съединени американски щати спада след изтеглянето им от Афганистан.

Петте някогашни руски републики могат да предложат на Китай различни направления за транспорт на горива, храни и други артикули, при положение на нарушение на веригите на доставки в други райони, показва Ройтерс.

President Xi Jinping underlined China's readiness to import more high-quality agricultural produce from Tajikistan, saying that the two sides should align development strategies and promote the high-quality building of the.
— China Daily (@ChinaDaily)
Китай ще ускори двустранните си задължения и ще усили трансграничните търговски размери, съобщи Си. Това ще насърчи китайския бизнес в Централна Азия да открие нови работни места, да построява логистични центрове и да пусне специфични влакови услуги, с цел да подтиква туризма, добави китайският президент.

" Китай ще обезпечи на страните от Централна Азия финансова поддръжка в размер на 26 милиарда юана (3,8 милиарда долара) под формата на заеми и грантове, с цел да задълбочи съдействието ", разгласи Си и добави, че строителството на Линия Д от газопровода Китай-Централна Азия би трябвало да бъде ускорено.

Двустранната търговия сред района и Китай през предходната година доближи 70 милиарда $, като " лъвският къс " се пада на Казахстан - 31 милиарда $.

Xi Jinping calls on China and Central Asia to " fully unleash " their potential in trade, economic and infrastructure cooperation.

The Chinese leader was wrapping up a landmark summit with heads of state from the strategically vital region
— AFP News Agency (@AFP)
Според президента на Казахстна Касъм-Жомарт Токаев, представен от ТАСС, до 2030 година размерът на търговията сред Централна Азия и Китай може да доближи 100 милиарда $.

По думите на Си Цзинпин Китай има намерение и да усили пропускателната дарба на пътищата, свързващи го с Киргизстан, Узбекистан и Таджикистан, както и да форсира построяването на жп връзка с Киргизстан и Узбекистан.

Президентът на Туркменистан Сердар Бердимухамедов от своя страна посочи, че страната му е подготвена да осъществя нови планове, свързани с доставката на туркменски природен газ за Китай.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР