Китайският президент Си Дзинпин призова за продължаване на сътрудничеството със

...
Китайският президент Си Дзинпин призова за продължаване на сътрудничеството със
Коментари Харесай

Потискането и сдържането само ще укрепят волята и ще повишат морала на китайския народ: Си пред Байдън

Китайският президент Си Дзинпин прикани за продължение на съдействието със Съединени американски щати по време на първата си персонална среща с президента Джо Байдън в понеделник , само че настоя, че опитите на Вашингтон да потисне или задържи Китай ще имат противоположен резултат.

В отчет, оповестен от китайското външно министерство, се споделя, че диалозите на президента Си с Байдън, извършени в границите на срещата на върха на Г-20 в Бали, Индонезия, са били " задълбочени, откровени и градивни " В изказването се отбелязва, че въпреки Китай и Съединени американски щати да имат доста общи ползи, напрежението сред двете сили рискува да докара до " конфликт ".

" Сегашното положение на връзките сред Китай и Съединени американски щати не дава отговор на главните ползи на двете страни и нации и не е това, което интернационалната общественост чака ", сподели Си на Байдън, представен от външното министерство. Той прикани страните да " насочат връзките си в вярната посока и да ги върнат към здравословен и постоянен напредък в интерес на двете страни и на света като цяло ".

Си съобщи, че въпреки Китай и Съединени американски щати да са поели по " разнообразни пътища " със своите политически и стопански системи, " жизненоважно е да признаем и почитаме това разграничение " и да съществуваме спокойно. Отношенията не би трябвало да се дефинират от " борба и конкуренция с нулев резултат ", а от " разговор и взаимноизгодно съдействие "

" Нито една от страните не би трябвало да се пробва да оформя другата страна по собствен облик и сходство, нито да се пробва да трансформира или даже да подкопава системата на другата страна ", продължи той и добави: " Китайската нация има гордата традиция да отстоява себе си. Потискането и сдържането единствено ще укрепят волята и ще покачат морала на китайския народ. "

Двамата водачи разискаха също по този начин Тайван - противоречив въпрос след високопоставеното посещаване на ръководителя на Камарата на представителите на Съединени американски щати Нанси Пелоси на острова през лятото, което провокира остро наказание от страна на Пекин и дни на невиждани китайски военни учения във въздуха и морето към Тайван.

Си акцентира, че Тайван е " главен " китайски интерес, защото Пекин преглежда острова като част от своята суверенна територия, и го назова " първата алена линия, която не би трябвало да се пресича в връзките сред Китай и Съединени американски щати "

Пекин се стреми в последна сметка да " реализира национално обединяване " с Тайпе, продължава Си, като акцентира, че всевъзможни старания за " обособяване на Тайван от Китай ще нарушат главните ползи на китайската нация "

Мирът и стабилността в района и " независимостта на Тайван " са " толкоз несъвместими, колкото водата и огъня ", съобщи китайският водач, като означи, че Байдън към този момент е заречен да не употребява Тайван като инструмент за търсене на преимущества в съревнованието с Китай или за въздържане на Китай.

 

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР