Китайският онлайн търговец JD.com стана първият, който ще позволи разплащането

...
Китайският онлайн търговец JD.com стана първият, който ще позволи разплащането
Коментари Харесай

JD.com стана първият онлайн търговец, който приема дигитални юани

Китайският онлайн търговец JD.com стана първият, който ще разреши разплащането с цифровата валута на страната, съобщи Си Ен Би Си.

Новината идва на фона на следващото огромно тестване в действителния свят на цифровия юан, провеждащо се в град Суджоу, който се намира на към 100 километра западно от Шанхай.

В Суджоу ще се организира лотария за раздаването на цифрова валута в размер на 20 млн. юана (3 млн. долара), се споделя в пост в WeChat на JD Digits – финтех подразделението на JD.com. Победители в нея ще получат т.нар „ червени пакети “, съдържащи до 200 юана от цифровата валута, които ще могат да бъдат употребявани за покупки от онлайн платформата на JD.com.

Това не е първият случай, в който Китай раздава огромни суми цифрова валута. През октомври в софтуерната столица Шънджън бяха раздадени 10 млн. юана под формата на цифрова валута. В
лотарията участваха близо 2 млн. души, от които 50 хиляди са печеливши.

Дигиталният юан се управлява и издава от Китайската национална банка. Това е и главният фактор, който разграничава цифровите валути на централните банки от криптовалутите. Биткойнът, който неотдавна доближи рекордна стойност, е децентрализиран – той не се ръководи и издава от едно място.

Централните банки отдават все по-голямо внимание на цифровите валути, защото те оферират по-добра функционалност при трансгранични заплащания.

Китайската централна банка наподобява е в най-напреднал стадии на стартирането на своя цифрова валута, въпреки че досега тя към момента разчита на локални планове, вместо на такива на национално равнище.

 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР