Китайските чуждестранни инвестиции се сринаха до осемгодишно дъно през 2022

...
Китайските чуждестранни инвестиции се сринаха до осемгодишно дъно през 2022
Коментари Харесай

Китайските инвестиции в заводи за батерии в Европа почти се утроиха през миналата година

Китайските задгранични вложения се сринаха до осемгодишно дъно през 2022 година Спадът е изключително забележим в Европа: китайските директни задгранични вложения (ПЧИ) в 27-те държави-членки на Европейски Съюз и Обединеното кралство се сринаха дъна, невиждани от десетилетие. Това сочат данни в отчет на консултантската компания Rhodium Group и немския мозъчен концерн Mercator Institute for China Studies (MERICS), представени от Quartz.

Но това не значи, че Китай се " откъсва " от Европа. Спадът на китайските ПЧИ в Европа значително се дължи на забавянето в китайските сливания и придобивания, само че в това време зелените вложения от китайски компании остават релативно постоянни. За първи път от 2008 година цената на зелените вложения в Китай надвиши тази на потоците от сливания и придобивания.

Това, което подтиква китайските вложения в Европа са заводите за акумулатори за електрически автомобили. Според отчета растежът на зелените вложения се дължи най-много на няколко огромни начинания на китайски колоси за произвеждане на акумулатори за създаване на заводи в Германия, Унгария, Обединеното кралство и Франция. Миналата година огромни китайски производители на акумулатори, в това число CATL и Svolt, оповестиха, че ще разширят индустриалния си потенциал в Европа.

" Европа е основна част от световната агресия на Китай във връзка с електрическите транспортни средства. Инвестициите в батериите са в основата на китайските вложения ", се разяснява в отчета на Rhodium.

За Европа обаче те идват като нож с две остриета. Увеличаването на потенциала за произвеждане на електрически автомобили и акумулатори от една страна ще е добре за растящото търсене на електрически коли. Европейски Съюз желае да забрани продажбите на коли с мотори с вътрешно горене. От друга страна обаче се задълбочава зависимостта на Европа от китайските технологии и произвеждане, а Европейски Съюз работи за построяването на лична верига за доставки на акумулатори.

Китай прави голям преход в своята автомобилна промишленост

Това, че Европейски Съюз " приветства " заводите за акумулатори на китайски компании, се възприема като знак, че китайските автомобилни производители са изпреварили производители като Volkswagen и Mercedes-Benz.
 Китайската Eve Power ще строи в Унгария цех за акумулатори на електрически автомобили за 1 милиард евро
Китайска компания ще строи в Унгария цех за акумулатори на електрически автомобили за 1 милиард евро

Унгария желае да стане най-големият европейски център за произвеждане на батерии
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР