Китайските амбиции спрямо Тайван трябва да притесняват европейските компании Високите

...
Китайските амбиции спрямо Тайван трябва да притесняват европейските компании Високите
Коментари Харесай

Европейските компании продължават да се насочват към Китай

Китайските упоритости по отношение на Тайван би трябвало да тормозят европейските компании Високите цени на силата, насочването към зелена сила и неналичието на обилни дотации, карат фирмите да избират Китай Германските автомобилни производители концентрират огромна част от активността си в азиатската страна
Войната в Украйна промени бизнес средата в Русия незабавно - седмица откакто съветските войски наслуха в Украйна, голяма част от западните компании оповестиха, че възнамеряват овакантяване на локалния пазар. Това накара доста изпълнителни шефове да се замислят за веригите си на доставки и по какъв начин те могат да бъдат подсигурени от сходни развития в бъдеще.

Една от най-големите евентуални сходни закани напрежението сред Китай и Тайван. Пекин от години насам не трансформира позицията си за Единен Китай, което включва прибавянето на Тайван. Това кара специалисти да се тормозят, че китайската стопанска система може да последва образеца на съветската, като възможното овакантяване на китайския пазар би довело до доста по-сериозни загуби от тези, които бяха разследване на изтеглянето от Русия.
Реклама
Вероятността да се стигне до наложително овакантяване на китайския пазар обаче не отхвърля европейските компании от това да влагат в азиатската страна. Последната компания, която разгласи огромни капиталови планове в Китай, е немският химически тръст BASF. Изпълнителният шеф на компанията Мартин Брудермюлер даже съобщи, че европейските управници не би трябвало да се ядосват на избора на компанията, а вместо това трябвало да анализар личните си " дефицити и недостатъци ". Дефицити и недостатъци Европейските промишлени компании се борят с композиция от затрудняващи активността фактори, които наподобява скоро няма да си отидат. На първо място от тези проблеми са извънредно високите цени на силата, които постановиха прекъсването на част от енергоемкото промишлено произвеждане след нахлуването на Русия в Украйна.

Налице са също по този начин растящите разноски за реализиране на зелените упоритости на Европа. Това може да затрудни фирмите, когато се сблъскат с конкуренция от страни с повече и по-евтини енергийни доставки, по-свободни регулации или по-последователна и великодушна държавна поддръжка за бизнеса.

Решението на BASF да построи най-съвременния интегриран химически цех в Китай не е просто сурогат на неналичието на напредък или конкурентоспособност в Европа. Заводът е планиран да работи напълно с възобновима сила. По този метод Китай бързо се трансформира в иноватор благодарение на някои от най-големите компании в Европа. Изоставане Старата комерсиална действителност, която позволяваше на европейските компании да имат достъп до големия пазар на Китай, като в същото време запазваха контрола върху най-иновативните технологии, се трансформира. Дългосрочните последици от това могат да бъдат извънредно съществени за индустриалната база на Европа.

Добър образец за това са автомобилните производители в Германия. Въпреки възходящото световно напрежение към претенциите на Пекин към Тайван и рисковете, които съставляват за интервенциите в Китай, Mercedes-Benz, Volkswagen и BMW доста са нараснали вложенията в проучвания и разработки там, сочат данни от изследване на мозъчния концерн Merics.
Реклама
Инвестициите са подтиквани от поддръжката на Китай за създаването на електрически транспортни средства, като през днешния ден 55% от всички електрически автомобили се продават в страната. Ако производителите на коли в Германия желаят да останат конкурентоспособни в международен мащаб, те би трябвало да имат достъп освен до потребителите в Китай, само че и до софтуерните достижения там. През десетилетието от 2007 до 2017 година Mercedes-Benz, Volkswagen и BMW са основали единствено пет центъра за научноизследователска и развойна активност в Китай. Но през четирите години след 2018 година те са отворили 11.

" Китай не е единствено пазар за продажби за немските производители на автомобили; той се трансформира във водещия международен пазар на електрически автомобили и може би е в основата на тяхната световна конкурентоспособност ", споделя Грегор Себастиан от Merics, създател на отчета.

Реалността на европейската промишленост бързо може да настигне тази на немските автомобилни производители. Нужни са съответни и ясни ограничения от страна на Европейския съюз, които да подсигуряват, че огромните компании ще имат интерес да се задържат в Европа. Алтернативата е увеличена индустриална взаимозависимост от Китай, което както видяхме в Русия, наподобява като бомба със закъснител.
Свързани публикации Успя ли комерсиалната война сред Съединени американски щати и Китай да отдалечи двете стопански системи 1 ноември 2022, 11:45 Германия позволи на китайската Cosco да купи дял от пристанището в Хамбург 27 октомври 2022, 11:07 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Тодор Шишков
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР