Китайски учени твърдят, че работят върху радар, който е толкова

...
Китайски учени твърдят, че работят върху радар, който е толкова
Коментари Харесай

Китай разработва радар, способен да засече комар от близо километър и половина разстояние

Китайски учени настояват, че работят върху радар, който е толкоз сензитивен, че може да засече даже летящите комари на повече от километър разстояние.

„ Устройството употребява най-новата военна технология, с цел да може да мери бързината, с която насекомите размахват крилата си “, споделя за изобретението един от откривателите, участващи в държавния план.

Смята се, че свръх модерната технология може да се употребява за следенето на мигриращите комари и да предизвестява хората, изложени на риск от заболявания като малария и зика.

" Идентифицирането и следенето на самостоятелни цели с размера на комар, към този момент не е научна фантастика ", посочи ръководителят на план, Тенг Лонг, пред вестник „ Саут Чайна морнинг поуст “.

" Ние в действителност сме напълно покрай внедряването на тази технология отвън лабораторията и потреблението й за спасяването на човешки животи ", добави той.

Самият Лонг от близо 2 години се занимава с амбициозната задача. Още през 2016 година той предлага да бъде основан " нов способ за установяване на 3D траектория на обособените инсекти ".

Миналата година пък разгласява научния си труд " Микро-доплеровото премерване на честотата на крилата на насекомите посредством използването на кохерентен радар с микровълнов сигнал ", в който предлага радарът да се употребява и за идентификация на типовете.

Според данните държавното управление на Китай е предоставило повече от 82 млн. юана на Лонг е екипът му да разработят радара и да го приготвят за полеви проби.

Новината за нововъведението идва близо половин година, откакто стана ясно, че Китай е съумял да създаде и различен мощен радар, кадърен да засече невидимите „ стелт “ самолети. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР