Китайски учени откриха в рандомизирано контролно изпитване, че използвана като

...
Китайски учени откриха в рандомизирано контролно изпитване, че използвана като
Коментари Харесай

Акупунктурата може да се използва като допълнителна терапия при пациентите с хронична стабилна стенокардия

Китайски учени откриха в рандомизирано контролно изпитване, че употребена като в допълнение лекуване акупунктурата може да понижи честотата на болката в гърдите при пациентите с хронична постоянна стенокардия.

Учените от болничното заведение към университета по обичайната китайска медицина на Чънду и няколко здравни центъра по обичайната китайска медицина провели 20-седмично рандомизирано клинично изпитване, в което присъединили 404-ма пациенти с хронична постоянна стенокардия, които били разграничени в 4 групи на инцидентен принцип. На първата група била прилагана акупунктура по засегнатите от болестта меридиани, при втората група иглите се поставяли в акупунктурни точки по меридиани, които нямали връзка с заболяването, на третата се прилагала „ подправена " акупунктура, а на четвъртата не били слагани игли, осведоми " Радио Китай ".

Меридианите съгласно теорията на обичайната китайска медицина са невидими енергийни канали, по които минава виталната сила. Всичко, което нарушава свободния ѝ поток, предизвиква болести. Поставяйки фини игли в избрани точки по меридианите се освобождават блокажите по пътя на силата.

По време на проучването на всички пациенти било прилагано антиангинално лекуване съгласно откритите интернационалните стандарти. При първите три групи като допълнение към него се употребила и друг тип акупунктура по четири пъти на седмица, т.е. общо 12 сеанса.

Според резултатите от изпитването, честотата на гръдните болки намаляла доста при пациентите, на които били слагани игли по засегнатите от заболяването меридиани. Те посочили и по-добри резултати при 6-минутния тест с вървене и други индикатори. Според учените на акупунктурата може да се гледа като на една от вероятните допълващи лечения за облекчение на стенокардията.

Резултатите от тяхното изследване бяха оповестени в сп.„ JAMA Internal Medicine ". /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР