Китайски учени от института по вирусология Ву Хан към Китайската

...
Китайски учени от института по вирусология Ву Хан към Китайската
Коментари Харесай

Китайци работят върху ваксина против кариеси

Китайски учени от института по вирусология Ву Хан към Китайската академия на науките, работят за основаването на ваксина, която може да предотврати появяването на кариеси на зъбите.

Воденият от Ян Хумин екип  тества примес от синтетични протеини, която може да предотвратява появяването на кариеси. Кариесът се предизвиква от бактериите Streptococcus mutans (S. mutans).

В предходни свои проучвания, този колектив тества като отбрана против образуването на кариеси примес от протеини, която обаче се оказа, че провокира някои странични резултати, в това число възпалителни процеси.

Сега екипът е усъвършенствал изобретения синтетичен протеин, който е към този момент второ потомство. При опити с мишки, сместа от протеин е вкарвана в устната празнина през носа. При мишки които нямат кариеси, синтетичният протеин има съвсем 65% профилактичен резултат, а при такива, които към този момент имат развити кариеси е провокиран в 53% лековит резултат.  Страничните резултати са били доста по-малки.

Според Световната здравна организация денталните кариеси са главен здравен проблем за множеството страни в света, макар напредъка в грижата за зъбите. Между 60 и 90% от учениците в развитите страни страдат от кариеси на зъбите.

Евентуален триумф на китайските учени би бил от изгода за милиони хора. Най-голямо въздействие тази ваксина би оказала на хората в по-отдалечени и неразвити региони, където регулярният достъп до дентални услуги е усложнен.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР