Китайската икономика продължава силното си представяне, като икономическият растеж се

...
Китайската икономика продължава силното си представяне, като икономическият растеж се
Коментари Харесай

МВФ: Китай трябва да продължи с реформите, за да запази силния икономическия растеж

Китайската стопанска система продължава мощното си показване, като икономическият напредък се чака да бъде 6,6 на 100 през настоящата година, регистрира Международният валутен фонд (МВФ), представен от Ройтерс. Тази стойност е леко под растежа от 6,9 на 100 предходната година.

Прогнозата на МВФ за икономическото развиване от май не се е трансформирала. Фондът увеличи през януари прогнозата си за икономическото развиване в Китай през 2018 година, след непредвиденото ускоряване на стопанската система предходната година.

МВФ похвали напредъка на Китай при намаляването на рисковете във финансовия бранш и по-нататъшното отваряне на стопанската система на страната, само че означи, че растежът на заемите е към момента неустойчиво висок и някои аспекти от пребалансирането на стопанската система са се забавили.

През последните години Пекин се пробва да ограничи бързия напредък на заемите, което съгласно икономистите и анализаторите ще докара до по-бавен напредък в близко бъдеще. Според тях в по-дългосрочен проект е належащо да се избегне внезапно закъснение на растежа и риска от финансова рецесия.

Според МВФ Китай би трябвало да продължи с програмата за понижаване на задлъжнялостта, като вкара извънредно нужните промени и пребалансира стопанската система.

" Китай се намира на прага на исторически миг. След десетилетия на високоскоростен напредък управляващите в този момент са съсредоточени върху напредък от високо качество ", се показва в отчета на МВФ.

" Дали и по какъв начин тази смяна ще се реализира, ще дефинира развиването на Китай за десетилетия напред ", съгласно МВФ.

Икономическият напредък през второто тримесечие леко се е забавил до 6,7 %, като напъните на Пекин да овладее задлъжняването са засегнали икономическата интензивност.

Китай предприе стъпки за увеличение на кредитирането за дребните компании и разгласи, че ще предприеме по-активна данъчна политика, макар че ще се въздържи от нови мощни тласъци, с цел да даде подтик на икономическото развиване.

" Краткосрочната вероятност за китайската стопанска система остава мощна поради забележителния вътрешен подтик, възобновяване на международната търговия и сериозния прогрес на промените ", отбелязва МВФ в отчета.

Фондът регистрира обаче като провокации пред Китай широкоразпространената интервенция на страната, към момента релативно затворената стопанска система и забавянето в пренасочването към потреблението. МВФ повтаря дългогодишния си апел към азиатската страна да не подчертава толкоз мощно върху задачите за напредък.

Общата инфлация на Китай се чака да се форсира последователно до към 2,5 %, до момента в който инфлацията на цените на производителите ще е умерена, съгласно МВФ.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР