Китай започна да строи първата си плаваща АЕЦ. Проектът е

...
Китай започна да строи първата си плаваща АЕЦ. Проектът е
Коментари Харесай

Китай започна да строи първата си плаваща АЕЦ

Китай стартира да строи първата си плаваща АЕЦ. Проектът е на стойност 14 милиарда юана (2 милиарда долара) и се реализира в пристанищния шанхайски град Янтай.
Със строителството се е заела Китайската национална нуклеарна корпорация, написа локалният Qilu Evening News.
В момента няма доста елементи по плана, само че съгласно известие от предходната година, плаващата АЕЦ ще бъде с реактор от 400 мегавата, кадърен да обезпечи чиста сила за 200 000 семейства.
Централата ще се употребява за зареждане на пристанищни градове, острови, офшорни платформи или отдалечени места. Очаква се да стартира работа през 2021 година
Междувременно Китай и Русия подписаха контракти за създаване на нови блокове на Тянванската АЕЦ, съобщи atomic-energy.ru
Инженерното поделение на съветската корпорация „ Росатом “ и предприятия на китайската корпорация CNNC подписаха в границите на шанхайското ревю China International Import Expo четири контракта за планове за създаване на Седми и Осми енергоблок на Тянванската АЕЦ.
Освен това сред ОКБМ „ Африкантов “ и компании на корпорацията CNNC бяха подписани контракти за осъществяване на плана за китайския демонстрационен реактор на бързи неутрони CFR600.
Това включва доставка на съоръжение и оказване на услуги, даване на лиценз за правото на потребление на програмни артикули и услуги за експертиза на документи.
Подготовката на договорите е в сходство с подписания на 8 юни 2018 година в Пекин стратегически пакет от съглашения, които дефинират главните посоки на развиването на съдействието сред Русия и Китай в областта на атомната енергетика за околните десетилетия.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР