Китай забрани вноса на британско говеждо месо от едър рогат

...
Китай забрани вноса на британско говеждо месо от едър рогат
Коментари Харесай

Китай забрани вноса на говеждо от Великобритания заради „луда крава“

Китай забрани вноса на английско говеждо месо от наедрял рогат добитък на възраст под 30 месеца след случай на болест на говежда спонгиформна енцефалопатия (BSE, прионна болест, известна като „ луда крава “ ) във Англия предишния месец, оповестява БГНЕС, като цитира Би Би Си.

Забраната е влезнала в действие от 29 септември, се показва в изказване на Главната митническа администрация.

Китай към момента не е възобновил пазаруването на говеждо месо от Обединеното кралство, откакто през 2018 година се съгласи да анулира предходните ограничавания. Пекин наложи възбрана през 90-те години на предишния век при предходната поява на BSE.

През септември английската Агенция за здраве на животните и растенията (APHA) заяви, че във плантация в Съмърсет е доказан случай на BSE.

През 2018 година Китай приключи траялата две десетилетия възбрана на вноса на говеждо месо от Обединеното кралство, въведена за първи път след експлоадирането на BSE през 90-те години. Това стана след години на инспекции на обекти и договаряния сред чиновници в Лондон и Пекин.

Тогава държавното управление на Обединеното кралство съобщи, че премахването на възбраната ще донесе 250 милиона английски лири на английските производители през идващите пет години.

През септември тази година Съединени американски щати оповестиха, че анулират възбраната си за импорт на английско агнешко месо от десетилетия. Съединени американски щати бяха спрели вноса на английско агнешко от 1989 година след първите огнища на BSE.

Миналата година износът и на английско говеждо месо за Съединени американски щати беше обновен за първи път от повече от 20 години. Британското говеждо месо беше неразрешено от Вашингтон след случаите на BSE през 1996 г.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР