Китай ще прекрати сътрудничеството си със Съединените щати по редица

...
Китай ще прекрати сътрудничеството си със Съединените щати по редица
Коментари Харесай

Китай скъсва отношенията със САЩ в редица области

Китай ще приключи съдействието си със Съединените щати по редица въпроси, в това число такива в региона на военната сигурност и климата. Решението е взето в отговор на визитата на ръководителя на Камарата на представителите на Съединени американски щати Нанси Пелоси в Тайван по-рано тази седмица.

Държавният секретар Антъни Блинкен упрекна Пекин, че прекъсването на основните информационни канали с Вашингтон е " безотговорна стъпка " и уточни, че страната от ден на ден минава към потребление на мощ по въпроса за Тайван.

Коментарите му пристигнаха, до момента в който китайските самолети и военни кораби правиха следващи военни учения наоколо до самоуправляващия се остров, който Китай смята за част от своята суверенна територия. Визитата на Пелоси в Тайван възмути Китай, което докара до напрегнатата обстановка на острова.

" Не бива да държим пленник съдействието по въпроси от международно значение поради разликите сред нашите две страни. Другите с право чакат от нас да продължим да работим по въпроси, които са от голяма важност за живота и препитанието на техните нации, както и за нашия личен ", съобщи Блинкен във връзка прекъснатия разговор с Пекин в някои браншове.

Той уточни съдействието в региона на климатичните промени като основно и сподели, че прекратяването му " не санкционира Съединените щати, а света ".

" Най-големият излъчвател на въглероден диоксид в света в този момент отхвърля да се ангажира с битката с климатичната рецесия ", сподели Блинкен и добави, че изстрелването на балистични ракети наоколо до Тайван е рисково и дестабилизиращо деяние.

" Това, което се случва с Тайванския пролив, визира целия район. В доста връзки то визира целия свят, защото протокът, сходно на Южнокитайско море, е сериозен воден път ", сподели той, като означи, че съвсем половината от международния контейнерен флот и близо 90% от най-големите кораби в света минават през него.

По думите на Блинкен Съединени американски щати не желаят да ескалират обстановката и считат, че разговорът е " доста значим детайл от това ".
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР