Китай призова за прекратяване на огъня между Русия и Украйна

...
Китай призова за прекратяване на огъня между Русия и Украйна
Коментари Харесай

Китай представи мирен план в 12 точки и обяви безгранични отношения с Русия

Китай прикани за преустановяване на огъня сред Русия и Украйна и за постепенна деескалация, което да проправи пътя за мирни договаряния. Това гласи част от предлагането на Пекин за преустановяване на войната, формирано от 12 точки, съобщи Актуално.

Планът на Китай беше оповестен от външното министерство на страната в деня, отбелязващ годишнината от съветското навлизане в Украйна. В документа се приканва още за преустановяване на западните наказания против Русия, за основаване на филантропични коридори за евакуация на цивилното население и за предприемане на стъпки за гарантиране на износа на зърно, откакто нарушаванията доведоха до скок на международните цени на храните през предходната година.

" Конфликтите и войните не са от изгода за никого ", се споделя в изказването на Министерството на външните работи в Пекин. В него обаче на никое място не се загатва за евакуиране на нападателните съветски войски от територията на Украйна. " Всички страни би трябвало да запазят разсъдък и въздържаност, да заобикалят разпалването на огъня и изострянето на напрежението и да предотвратят по-нататъшното утежняване на рецесията или даже излизането ѝ отвън надзор ".

" Всички страни би трябвало да поддържат Русия и Украйна да работят в една и съща посока и да възобновят директния разговор допустимо най-бързо, тъй че последователно да се деескалира обстановката и в последна сметка да се реализира изцяло преустановяване на огъня ", настояват китайските управляващи. Предложението доразвива отдавнашните позиции на Китай, в това число " дейно гарантиране на суверенитета, независимостта и териториалната целокупност на всички страни ". Според документа - сигурността на една страна не може да бъде за сметка на сигурността на други страни, а районната сигурност не може да бъде обезпечена посредством разширение на военните съюзи.

Планът също по този начин приканва за преустановяване на " манталитета на Студената война " - стандартният термин на Пекин за това, което той смята за световно владичество на Съединени американски щати и тяхната интервенция в делата на други страни. Според Китай „ разговорът и договарянията “ са единственият благонадежден метод за разрешаване на „ украинската рецесия “ (дори не се употребява думата „ война “ – бел.ред.).

Призовава се още за поддържане на сигурността на нуклеарните централи, като Пекин е срещу въоръжените набези против нуклеарни обекти. Не може да се употребяват нуклеарни оръжия, нито да се води война с тях, гласи още документът. „ Противопоставяме се на създаването и потреблението на биологични и химически оръжия “, прибавят от китайското Министерство на външните работи. Пекин, който твърди, че е с неутрална позиция, има " безгранични " връзки с Русия и отхвърля да подлага на критика нашествието на Москва в Украйна или даже да я назове като такава. Китай също по този начин упрекна Запада, че е предизвикал спора и " раздухва пламъците ", като дава оръжия на Киев. Първият посланик на Пекин Ван И посети Москва тази седмица и даде обещание задълбочаване на връзките сред Китай и Русия. Съединени американски щати считат, че китайците имат проект да доставят руснаците с оръжия, само че Пекин отхвърля.

Преди дни президентът на Украйна Володимир Зеленски отхвърли, че страната му е подготвена на териториални отстъпки по отношение на Русия. Той съобщи, че с Путин не може да се води разговор.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР