Китай приема доста на сериозно целта си да постигне въглероден

...
Китай приема доста на сериозно целта си да постигне въглероден
Коментари Харесай

Китай ще построи вятърна турбина с лопатки с размерите на Айфеловата кула

Китай приема много на съществено задачата си да реализира въглероден неутралитет до 2060 година, изключително с този план

Емил Василев преди 12 секунди 0 Сподели

Най-четени

ТелефониСветослав Димитров - 14:09 | 21.10.2023

Ето какво може да се случи, в случай че зарядното остане в контакта без телефона: развенчаните легенди

IT НовиниДаниел Маринов - 14:47 | 21.10.2023

Скрита функционалност на Гугъл разрешава да провериш тъмната мрежа за своя имейл адрес и други данни

IT НовиниДаниел Маринов - 19:46 | 22.10.2023

Защо в един кръг има 360 градуса, а не 365 или 100?

Емил Василевhttps://www.kaldata.com/

Офшорната вятърна сила, добивана в морето доближи още един значим стадий, като водещ производител разгласи проектите си за голяма вятърна турбина с лопатки, които се простират на височината на Айфеловата кула и малко над нея.

Китайската компания MingYang разгласи, че възнамерява да построи офшорна вятърна турбина с рекордни размери и потенциал до 2024 или 2025 година. Инсталацията с мощ 22 MW (мегавата) ще бъде по-висока от Айфеловата кула, или 330 метра, като се има поради диаметърът на ротора. Идеята е елементарна – колкото по-мощна е всяка обособена вятърна турбина, толкоз по-ниска е цената на създаваната от нея електрическа енергия.

Китайските компании MingYang и CSSC Haizhuang започнаха негласна конкуренция за основаването на най-мощната и най-голяма вятърна турбина в света. Европейските производители на вятърни турбини, които преди този момент бяха водещи в сферата останаха надалеч обратно. Най-голямата офшорна вятърна турбина в Европа, да вземем за пример е конфигурирана в Дания – това е Vestas V236-15 MW с мощ 15 MW. Дължината на лопатките на оборудването е 115 метра, а диаметърът на ротора – 236 метра. Китайците са построили и пуснали в употреба или към момента пускат в употреба офшорни вятърни турбини с мощ 16 и 18 MW, като най-голямата от тях е с диаметър на ротора 280 метра.

Надпреварата за най-дълги лопатки има елементарна цел – всеки спомагателен метър удължение на лопатките доста усилва площта, в която се събира вятърна сила, а защото инсталирането на вятърни турбини е извънредно скъпа процедура, колкото повече сила генерира всяка апаратура, толкоз по-евтино е производството на всеки kW (киловат) електрическа енергия.

Бъдещата офшорна вятърна турбина на MingYang с мощ 22 MW ще има диаметър на ротора малко над 310 метра. При несъмнено разстояние на върха на лопатката от водната повърхнина в горната точка, всяка лопатка ще се издига на височина 330 метра, което е повече от височината на Айфеловата кула (300 метра), която в миналото е била успех на инженерното изкуство. Можем единствено да си представим по какъв начин ще наподобява една също толкоз висока конструкция, само че с въртящи се елементи.

Европейските специалисти в региона на офшорната сила считат, че конкуренцията за размера на офшорните вятърни турбини стартира да вреди на промишлеността. Тя вреди на логистиката и бизнес развиването на офшорните вятърни паркове.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР