Китай предупреди Съединените щати, че ще има сериозни последици, ако

...
Китай предупреди Съединените щати, че ще има сериозни последици, ако
Коментари Харесай

Китай заплаши с последствия при евентуално посещение на Нанси Пелоси в Тайван

Китай предизвести Съединените щати, че ще има съществени последствия, в случай че председателката на Камарата на представителите в Конгреса на Съединени американски щати Нанси Пелоси направи необявено посещаване в Тайван, съобщи ДПА.

Говорителят на китайското министерство на външните работи Чжао Лицзян сподели през днешния ден на конференция в Пекин, че сходно посещаване би било " крещяща интервенция във вътрешните работи на Китай ". По мотив вероятно посещаване на Пелоси в Тайван той добави, че китайската страна е изцяло готова за всякакво допустимо развиване на обстановката и Китайската народноосвободителна войска няма пасивно да следи и „ сигурно ще предприеме мощни и решителни ограничения за отбрана “ на китайския суверенитет и териториална целокупност.

Пелоси дойде през днешния ден в Сингапур, първата спирка от азиатската ѝ обиколка. Тя ще посети още Малайзия, Япония и Южна Корея. Тайван не е в листата на стратегия й, само че китайски държавни медии показаха терзания, че Пелоси може да пренебрегне предизвестията на Пекин и въпреки всичко да посети Тайван.

Властите на Китай считат Тайван за китайска територия и не одобряват публични контакти сред свои дипломатически сътрудници и държавното управление в Тайпе.

Руската инвазия в Украйна ускори опасенията, че Китай може да анексира демократичната островна република със мощ, отбелязва ДПА. Напрежението към Тайван не е било толкоз високо от 90-те години на предишния век.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР