Китай предприе поредица от стъпки за ограничаване на контрола върху

...
Китай предприе поредица от стъпки за ограничаване на контрола върху
Коментари Харесай

Пекин разхлабва хватката върху юана

Китай предприе поредност от стъпки за ограничение на контрола върху юана. Централната банка на страната разгласи на 10 октомври, че ще отстрани комисионната от 20%, налагана върху търговците, които купуват валутни форуърдни договори - тип финансова производна, употребена за залози против националната валута. Близо две седмици по-късно локални медии оповестиха, че Пекин ще позволи на китайски фондове да изпращат повече капитали зад граница. Няколко дни по-късно пък някои кредитори престанаха да включват фактора, изглаждащ валутните съмнения, когато подават референтните си курсове, с което на процедура отстраниха основна мярка за надзор върху юана.

Анализатори интерпретират измененията по-скоро като опит за закъснение на повишаването на китайската валута, само че към този момент не се следи доста оттегляне на юана или пък дестабилизиране на световните финансови пазари. Континенталният юан се търгуваше с леки низходящи промени - 6.7270 юана за един щ. $ в късния следобяд на 28 октомври - с 0.32% по-слаб в сравнение с беше преди Народната банка на Китай да отстрани форурдната такса. При това, на фона на повишаването на доларовия показател с 0.4% през същия ден. Което демонстрира, че търговците резервират оптимистичната си настройка към юана и дава опция за по-нататъшно разхлабване на хватката на Пекин върху националните пари.

Анализаторите са уверени, че има учредения юанът да остане мощен, макар че ще нараства по-бавно. Китайските активи с тяхната по-висока рентабилност ще продължат да притеглят задгранични капитали в държавните облигации и фондовите тържища на страната, а националното стопанство се възвръща по-бързо от пандемията в сравнение с останалия свят.

Няколко са евентуалните нови ограничения за облекчение на контрола върху китайската валута. Една от тях е да се разреши на вложителите от континентален Китай да купуват офшорни облигации с посредничеството на Хонконг. Другата - да се разшири над сегашните 2% диапазона на търговия на юана от двете страни на фиксинга за деня. Третата - да се усили количеството долари, което китайските жители могат да купуват в границите на една година.

Ограничаването на контрола ще помогне за либерализацията на китайския валутен пазар - значим съставен елемент от дълготрайния проект на Пекин да насърчи по-широката в световен проект приложимост на юана и ще понижи зависимостта на Китай от щатския $.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР