Китай обмисля закупуване и увеличаване на дяловете си в руски

...
Китай обмисля закупуване и увеличаване на дяловете си в руски
Коментари Харесай

Китай обмисля да купува дялове от "Газпром"


Китай обмисля закупуване и увеличение на дяловете си в съветски енергийни и суровинни сдружения, като измежду тях са газовият колос „ Газпром “ и производителят на алуминий „ Юнайтед Ко Русал Интернешънъл “, оповестява „ Блумбърг “.

Пекин води договаряния по отношение на благоприятни условия за евентуални вложения в съветски компании или активи със своите държавни компании, измежду които: „ Чайна нешънъл петролиум “, „ Чайна петрохемикал “, „ Алуминиум корпорейшън “ и „ Чайна минметълс корпорейшън “. Разговорите са на фона на мощен интернационален напън върху съветските компании, които изгубиха огромна част от цената на акциите си.

Тези дейности на Китай са част от усилването на фокуса върху енергийната и продоволствената сигурност на страната, а не като проява на поддръжка за нашествието на Русия в Украйна, разясняват източници на бизнес медията. В обявата се отбелязва, че геополитическият подтекст е прекомерно комплициран, защото съветският пазар след началото на войната в Украйна е извънредно несъответствуващ за вложения и има действителен риск от държавен банкрут, а в това време рублата се срутва по отношение на юана и това прави съветските активи апетитни.

Към момента се счита, че диалозите са на ранен стадий, само че въпреки всичко са в ход.

Инвестициите на Китай в Русия

Китай към този момент има немалки енергийни вложения в Русия. Сред тях са 20% в Yamal LNG - план за произвеждане, втечняване и превозване на природен газ с индустриален потенциал от към 16,5 млн. тона годишно и лични пристанище и летище.

„ Чайна нешънъл петролиум “ има и 10% в различен упорит газов план - Arctic LNG 2, който ще втечнява по 6,6 млн. тона природен газ годишно.

Китайската национална офшорна петролна корпорация също има 10% от други съветски газови планове.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР