Китай изпреварва Русия в областта на производството на оръжие и

...
Китай изпреварва Русия в областта на производството на оръжие и
Коментари Харесай

Китай е втория най-голям производител на оръжие в света след САЩ

Китай изпреварва Русия в региона на производството на оръжие и заема второто място след  САЩ, пише немското издание Süddeutsche Zeitung. Данните са на Международния институт за проучване на мира в Стокхолм SIPRI.
Анализаторите от SIPRI вършат това умозаключение въз основата на получени данни за интервала 2015 – 2017 година за производството на четирите най-големи китайски оръжейни производители. Тези оръжейни концерни са продали оръжие на обща стойност 54,1 милиарда $ (49 милиарда евро), което е с 16 милиарда $ повече от продажбите на първите 10 най-големи съветски компании. Четирите китайски компании работят в региона на аерокосмическите технологии, електрониката и сухопътните системи.
Въпросните китайски компании попадат измежду 20-те най-големи оръжейни завода в света през 2017 година В топ-20 за 2017 година SIPRI включи 11 американски, 6 европейски и 3 съветски компании.
Според специалистите, китайската оръжейна промишленост включва 10 огромни оръжейни завода и един проучвателен институт. За четири от тях откривателите на SIPRI са получили достоверна финансова информация, което им е дало опция да създадат съответните изводи и да оформят класацията.
Най-големият покупател на оръжие е самата Народна република. „ Почти всички оръжия, които Китай създава, се купуват за потребностите на китайските военни “, настояват специалистите. Една от аргументите за това е, че Пекин желае да стане изцяло самостоятелен от други страни по повод производството на оръжие и технологии за военни потребности. В същото време е налице мудна наклонност на повишаване на търсенето в чужбина на китайско въоръжение. Въпреки това Китай е още надалеч от военния експорт на Русия.
След 60-те години на предишния век и изключително след 1999 година Китай влага огромни суми за рационализация на военната си промишленост. За разлика от множеството предприятия на Запад, китайските оръжейни предприятия се концентрират върху съответно произвеждане, като въздухоплаването или сухопътните системи.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР