Кипър ще разследва нарушения на санкциите срещу Москва. Това се

...
Кипър ще разследва нарушения на санкциите срещу Москва. Това се
Коментари Харесай

Поверително от Кипър: Журналисти от 55 държави за руските схеми срещу санкциите

Кипър ще проверява нарушавания на глобите против Москва. Това се наложи откакто.

Според тях Кипър играе доста по-голяма роля, в сравнение с е известно до момента, в прехвърлянето на мръсни пари в услуга на съветския президент Владимир Путин и други диктатори.

В листата на олигарсите е Алексей Мордашов - избран от Форбс за най-богатия човек в Русия за 2021 година. Разследването стига и до Роман Абрамович.

За първи път е открита диря, доказваща връзка на олигарха с съветския президент.


Международният консорциум на проверяващите публицисти и 67 партньорски медии в 55 страни са разгледали 3 милиона и 600 хиляди документи, обхващащи интервал от средата на 90-те години до април 2022 година. Става дума за организационни схеми, финансови доклади, претенции за разкриване на банкови сметки и имейли.

Разследването, озаглавено " Поверително от Кипър ", е с размер 1,3 гигабайта и включва данни, изтекли от кипърски снабдители на услуги, които са работили за 67 от общо 104 съветски милиардери от листата на списание " Форбс ". Според оповестените данни 650 кипърски компании са благосъстоятелност на съветски жители, които са под наказания от 2014 година.

Островът е предложил и редица удобства за съветските олигарси, в това число ниски налози, бързо учредяване на компании, регистрирани единствено с номер на пощенска кутия за отбягване на налози, както и голям брой снабдители на правни и финансови услуги.

Консорциумът показва отговорността на някогашния кипърски президент Никос Анастасиадис, който беше на поста 10 години до началото на 2023-та. Журналистическите разкрития към този момент са импортирани в Народното събрание, дебатите в правната комисия са планувани за идната сряда.

" Никой, безусловно никой, не стои над репутацията на страната ", съобщи президентът на Кипър Никос Христодулидес.

" Почти всичко, изложено в материалите, към този момент е известно. Ето за какво това държавно управление си дефинира като главен приоритет основаването на институции и защитни клапани за прекъсване на тези феномени ", добави Макис Керавнос, министър на финансите на Кипър.

В Кипър има огромна съветска общественост, най-вече в Лимасол. През последните години кипърските управляващи са закрили 43 хиляди фиктивни компании и 123 хиляди подозрителни банкови сметки, заяви централната банка на Острова. Според нея в този момент едвам 2,2 на 100 от всички банкови депозити са на съветски жители.

Германската социална телевизия разгласи, че ще предприеме правни дейности против прочут публицист, обвинен, че е приемал пари от съветски олигарх, непосредствен до президента Путин. Хюберт Зайпел е направил редица документални филми за Ен Де Ер, част от немската телевизионна врежа А Ер Де за Русия и нейния президент, създател е и на книги по тематиката.

Според редица немски медии журналистът е получил за две книги общо 600 хиляди евро през компания, основана в Кипър и обвързвана с близкия до Кремъл олигарх Алексей Мордашов.

Мордашов е в санкционния лист на Вашингтон, Брюксел и Лондон.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР