Кипър обяви мерки на стойност 196 млн. евро за справяне

...
Кипър обяви мерки на стойност 196 млн. евро за справяне
Коментари Харесай

Кипър обяви мерки на стойност 196 млн. евро за справяне с високите цени

Кипър разгласи ограничения на стойност 196 млн. евро за справяне с високите цени.Министерският съвет на Кипър взе решение за незабавни и средносрочни ограничения, които да оказват помощ на семействата и предприятията да се оправят с енергийни и жилищни проблеми, оповестиха кипърските медии.

Кипър разгласи ограничения на стойност 196 млн. евро

Целта на държавното управление е да облекчи разноските на хиляди жители и предприятия, отбелязва електронното издание на в. „ Политис “.

Единадесет от ограниченията, оповестени през днешния ден от президента Никос Христодулидис, ще имат неотложно влияние. Те възлизат на 141 милиона евро. Останалите шест ограничения засягат жилищната политика и ще костват на кипърската стопанска система 55 млн. евро.

Първата мярка съставлява покриване на част от разноските за ток за интервала от ноември до февруари 2024 година Субсидията ще обгръща битови, търговски и промишлени консуматори или 429 000 семейства и 106 000 предприятия.

Втората мярка планува понижаване на акциза върху моторните горива с 8,33 цента на литър от 23 ноември до 24 февруари.

Ще бъде понижен и акцизът върху горивото за отопление за интервала декември 2023 година – март 2024 година

Четвъртата и петата мярка засягат планове за инсталиране на фотоволтаична система, с цел да се усили независимото произвеждане на електрическа енергия. Гражданите да вземем за пример ще могат да получат първична безплатна помощ в размер на 1000 евро, а остатъкът от сумата ще се изплаща с двумесечни вноски от 150 евро посредством сметката за електрическа енергия, откакто фотоволтаичната система стартира да доставя пространствата с ток.

Законопроектът ще включва и използването на нулева ставка на Данък добавена стойност за съществени артикули, в това число за месо и зеленчуци, от 1 декември 2023 година до 31 май 2024 година

Също по този начин детските надбавки ще бъдат увеличени с 5 %.

Още вести четете в категория Бизнес.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР