Кипър и още 7 страни от 4 континента кандидатстват заедно

...
Кипър и още 7 страни от 4 континента кандидатстват заедно
Коментари Харесай

Кипър и още 7 страни искат ЮНЕСКО да признае акушерството за културно наследство

Кипър и още 7 страни от 4 континента аплайват дружно за включване на акушерството в листата на ЮНЕСКО на нематериалното културно завещание на човечеството.

Съвместното заявление на европейските страни Кипър, Германия, Люксембург, Словакия, а също Колумбия, Киргизстан, Нигерия и Того, е направено от асоциации на акушерките в тях в съдействие с министерства и специалисти по културно завещание и публично здраве.

Акушерството е културна процедура, част от нематериалното завещание на човечеството, тъй като сплотява просвета, умения, изкуство, съпричастност, акцентира в своето изказване Националната комисия на ЮНЕСКО в Кипър.

В същото време то е надълбоко обвързвано с потреблението на характерни, неповторими за всяка страна обичаи, празненства и ритуали, се споделя още в взаимното предложение.

Освен това тази активност се преглежда като гарантиране на главните права на дамите.

Предложението показва историческото значение на акушерството за кипърското общество и приноса на акушерките за публичното здраве, показва още кипърската комисия на ЮНЕСКО.

Решението на интернационалната организация се чака следващата година.

От 2013 година 180 страни са се включили към Конвенцията на ЮНЕСКО за запазване на международното нематериално културно завещание. В неговия лист до момента са включени пет кипърски обичаи.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР