Ким Йон-Чхол (ляво) и Майк Помпейо в Ню Йорк Американският

...
Ким Йон-Чхол (ляво) и Майк Помпейо в Ню Йорк Американският
Коментари Харесай

Помпейо вижда напредък със Северна Корея, но срещата на върха не е сигурна


Ким Йон-Чхол (ляво) и Майк Помпейо в Ню Йорк

Американският държавен секретар Майк Помпейо изрази внимателен оптимизъм след диалозите си в Ню Йорк с пристигналия тук почитан севернокорейски делегат Ким Йон-чхол, само че отхвърли да удостовери, че плануванаъа среща на върха на президентите на двете страни Доналд Тръмп и Ким Чен-ун ще се състои, предадоха ДПА и Ройтерс.

Постигнат е " действителен прогрес " през последните 72 часа към основаване на условия срещата, планувана за 12 юни в Сингапур, да се състои, сподели Помпейо, само че добави, че към момента не е сигурен в това. Би било " трагично " в случай че сегашният " преломен миг в нашите връзки " бъде пропуснат, добави държавният секретар. " Сред серията от срещи аз съм убеден, че се движим в вярна посока ", уточни той.

Ким Йон-Чхол е някогашен началник на военното разузнаване на Пхенян, а в този момент - един от водачите на ръководещата Партия на труда в Северна Корея. Смятан е за дясна ръка на водача на страната Ким Чен-ун.

Очаква се през днешния ден пратеникът на Пхенян да отиде във Вашингтон и да бъде признат в Белия дом - нещо, което също би било невиждано, с цел да връчи на президента Тръмп персонално обръщение от Ким Чен-ун. В него, съгласно Ройтерс, се предлага плануванаъа среща на върха да се състои, откакто предходната седмица Тръмп я анулира, а по-късно още веднъж заприказва за реализиран прогрес, заради който тя въпреки всичко може да се състои.

Самият Тръмп през вчерашния ден още веднъж се изрече прекомерно внимателно за изгледите от бърз пробив в опитите си да накара Северна Корея да се откаже от нуклеарните си оръжия. В малко изявление за Ройтерс от борда на президентския аероплан на път за Тексас Тръмп сподели, че към момента се надява невижданата среща на върха да се състои, на която Северна Корея да поеме ангажимент за денуклеаризация.

" Бих желал това да се реализира с една среща. Но постоянно това не е метода за реализиране на такива съглашения. Много евентуално е това да не може да се реализира с една, две или даже три срещи. Но аз се надявам в един миг да стигнем до такава степен ", акцентира президентът на Съединени американски щати.

След двудневните си диалози в Ню Йорк с Ким Йон-чхол, Помпейо означи, че двете страни ясно са изложили упованията си от срещата на върха. " Аз ясно показах, че задачата на президента Тръмп и на Съединени американски щати е неизменима и добре известна. Това е цялостна, подлежаща на инспекция и необратима денуклеаризация на Корейския полуостров ", сподели той.

Държавният секретар означи също, че е бил обсъждан и въпросът за гаранции за сигурност за Пхенян. " Ако Северна Корея фактически е подготвена за денуклеаризация, то това се отнася за всички детайли на нейната нуклеарна стратегия, - означи той. - Ние желаеме да ги убедим, че действителната опасност за тяхната сигурност е продължаващата опора на нуклеарното оръжие. "

" Много говорихме за това по какъв начин точно да вървим напред по тези въпроси, какъв път следва да изберем, с цел да стигнем до денуклеаризация, която е нужна на целия свят, а също и за тези гаранции за сигурност, които ще трябват (на Пхенян), с цел да се открие опцията за денуклеаризация ", сподели Помпейо.

На настоятелна молба на публицист да каже ясно ще се състои ли срещата на върха и ще стане ли ясно това през днешния ден, когато Тръмп получи посланието от Ким Чен-ун, Помпейо отвърна: " Не зная. Не зная отговора на този въпрос ". Той изрази мнение, че Ким чен-ун " може да реализира промени от стратегически мащаб ", за каквито Северна Корея " по-рано не е била подготвена ", и установи, че решението за това може да вземе единствено Пхенян.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР