Килим от рози украси пространството пред Националния дворец на културата.

...
Килим от рози украси пространството пред Националния дворец на културата.
Коментари Харесай

Председателството ухае на рози пред НДК

Килим от рози украси пространството пред Националния замък на културата . Мобилната апаратура вплита известни български знаци - розата, българската шевица и логото на Българското председателство.

Паното на цветния килим е с размери 10 на 7 метра и за него са употребявани към 14 000 рози. Целият план е изработен с ръчен труд, който възлиза на 15 часа.

Това разгласи Стефан Изворов , уредник на събитие по време на представянето на плана " Жив килим от български рози под звуците на Балканите " пред НДК. Той се осъществя с финансовата поддръжката на " Културна стратегия за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018 година ", на Национален фонд " Култура ".

Тържественото разкриване на цветния килим провокира извънредно огромен интерес измежду жителите и гостите на столицата. Рециталът на детската групировка извърши няколко емблематични български песни, измежду които " Българска роза ", " Одата на насладата " и други

Изворов посочи, че цветният килим ще остане до началото на юни. Той ще бъде непокътнат, за което ще спомага и полицията.

По думите му килимът от рози кореспондира с брюкселски пъстър килим, който всяка година има друга тематика. " Това е събитие, което се трансформира в самобитен мост и паралел сред двете столици - на България и на Европейския съюз.

Дизайнът на цветния килим в София е в стила на българската шевица и логото на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз за 2018 година Маслодайната роза, наречена " дамасцена ", стартира да вирее у нас в средата на 19 век. Ако през днешния ден си представим известния килим от цветя в Брюксел като една поляна от натурални съцветия и натурални знаци, то дано нашата рогозка от рози съставлява ухайната България.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР