Киев ще заведе дело в Международния арбитраж с искане за

...
Киев ще заведе дело в Международния арбитраж с искане за
Коментари Харесай

Киев ще заведе дело срещу Русия заради задържаните моряци в Керченския проток

Киев ще заведе дело в Международния арбитраж с искане за обезщетение от Русия за " материални и морални вреди ", за които се твърди, че са били нанесени по отношение на случая в Керченския пролив , съобщи заместник-министърът на външните работи на Украйна Евгений Йенин в изявление за УНН, съобщи организация Фокус.
" Значителна част от правосъдното ни дело e обосноваването на желае за обезщетение за нанесени материални и морални вреди на нашите моряци, които бяха нелегално арестувани на територията на Руската федерация в продължение на девет месеца. Също по този начин става дума и за обезщетение на Украинския флот за вредите, нанесени на нашите кораби при залавянето им, и загуби, дължащи се на варварското отношение на съветската страна към посоченото имущество.В допълнение, ние приказваме за обезщетение за загуби, които украинската страна е претърпяла заради обстоятелството, че за несъмнено време Военноморските сили на Украйна не можеха да употребяват трите упоменати кораба ", сподели той. В същото време Йенин добави, че размерът на компенсацията, което ще бъде поискано, е „ няколко милиона $ “. Той не разкри по-точна сума, като изясни, че няма право да разгласява детайлностите по случая.
Дипломатът напомни, че меморандумът би трябвало да бъде импортиран в арбитража преди 22 май. " Ние желаеме от Международния арбитраж решение, което да задължи съветската страна да ни даде гаранции за неповтарянето на сходни произшествия, защото става въпрос за имунитета на военните кораби ", сподели той.
Според Йенин, след подаването на меморандума, съветската страна ще има краен период до 22 август, с цел да показа своите предварителни възражения пред Арбитража. Решение за допустимост на желае може да се чака през есента на 2021 година, чуванията всъщност могат да стартират още една година по-късно, а в средата на 2023 година заместник-министърът на външните работи счита, че може да се чака решение.
На 18 май Йенин съобщи, че Украйна е подготвила документи за Международния арбитраж за случая в Керченския пролив и има намерение да ги показа в точния момент.
Припомняме, че на 25 ноември 2018 година три кораба на Украинския флот нарушиха реда на прекосяване на военни кораби през териториалните води на Руската федерация при придвижване от Черно към Азовско море. Корабите бяха арестувани, а 24-мата моряци на тях бяха задържани. Те бяха упрекнати за нарушение на държавната граница на Руската федерация. Всичките 24 моряци се завърнаха в Украйна вследствие на взаимното освобождение на арестувани лица сред Москва и Киев на 7 септември 2019 г.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР