Киану Рийвс – една от най-обичаните знаменитости на Холивуд, вече

...
Киану Рийвс – една от най-обичаните знаменитости на Холивуд, вече
Коментари Харесай

Защо „малките розови човечета“ на Китай набелязаха Киану Рийвс за новия си враг 


Киану Рийвс – една от най-обичаните звезди на Холивуд, към този момент си откри своите врагове – китайските националистически тролове. Причината артистът да се сблъска с гнева на така наречен „малки розови човечета“ – термин, който се употребява, с цел да опише неофициалната войска от млади, патриотично настроени онлайн „войни“, които заливат интернет с пропекински и на моменти искрено ксенофобски мнения, е новината, че Рийвс ще вземе присъединяване в подготвяния за март концерт в поддръжка на Тибет.

Тази седмица беше разкрито, че той ще бъде измежду главните реализатори на 35-ия годишен благотворителен концерт на Tibet House U.S. на 3 март – тибетската Нова година, дружно актьори като Пати Смит, Трей Анастасио и Джейсън Исбел. Легендарният композитор Филип Глас е живописен началник на концерта.

В Пекин обаче този концерт, сходно на всевъзможни други обществени събития, свързани с Тибет, се преглежда като опит да се прокара идеята за самостоятелност на дребната страна, която сега се ръководи от Китай.

Тибет е самостоятелен район в границите на Китай, който през 50-те е анексиран от Пекин след борбата при Чамдо. Оттогава насам тече и съпротивата против китайското ръководство, която досега има най-вече честен темперамент.

За управляващите в Китай обаче, изключително в последните години при Си Дзинпин, сходни прояви на поддръжка за Тибет се преглеждат извънредно строго.

Затова и новината за поддръжката на Киану Рийвс за събитието разпали бурни мнения от страна на „малки розови човечета“, които в този момент заплашват да подложат последния му филм – „Матрицата: Възкресения“ – на цялостен протест за възмездие.

„Тези, приключили гимназия в Холивуд, даже не могат да посочат къде е Тибет на картата, само че ги е „грижа“ дали хората там водят добър живот“, написа един от гневните консуматори в Weibo.

„Той към този момент е минало. Каква му е пазарната стойност?“, написа трети ядосан китаец и натъртва на това, че „Тибет принадлежи на Китай“.

Други приканват непосредствено филмът да бъде свален от екраните в страната и други продукции с Киану да не се демонстрират.

В интерес на истината, филмът на Лана Уашовски, който трябваше да възроди франчайза, досега се показва искрено криво-ляво в Китай.

Данните от Endata демонстрират, че лентата е спечелила 78 млн. юана (12,3 милиона долара) за първите си 14 дни на екран, а рейтингите, които събира в другите китайски кино уеб сайтове варират към 5,9 от 10.

Затова и надали това ненадейно отвращение от личността на канадския артист ще повлияе изключително върху общия боксофис на „Матрицата: Възкресения“ в Китай.

Потенциално по-тревожният фактор за кариерата на Рийвс е дали тези отзиви против него в китайските обществени медии ще доведат до това той да бъде трансфорат на процедура в личност нон грата за китайския развлекателен пейзаж в бъдеще.

Подобно нещо няма да е изключение, като редица западни звезди са попадали в черния лист на Пекин поради изразена поддръжка за Тибет или даже срещи с Далай Лама – неофициалният нравствен и политически лидер на страната.

Така да вземем за пример в продължение на години в страната не бяха допускани филми с Ричард Гиър поради неговата очевидна отбрана за Тибет. Актьорът самичък е казвал, че това е довело до крах в кариерата му и отвод на доста функции, защото филмовите студиа не желали да рискуват загубата на боксофиса от Китай.

Брад Пит също се сблъска с сходна орис за близо две десетилетия, откакто взе участие във кино лентата „Седем години в Тибет“ през 1997 година На Лейди Гага фактически беше неразрешено да изнася концерти в Китай, откакто през 2016 година се срещна с Далай Лама.

През същата година една фотография в Instagram с Далай Лама постави край и на опцията за концерти на Селена Гомес в Китай.

Напълно евентуално е идващият в листата със неразрешени от Пекин звезди да се окаже Рийвс, изключително поради все по-голямата роля на китайския пазар за развлекателния бизнес, оповестява webcafe.bg
Източник: barometar.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР